migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Babiš tvrdo proti migrantom. Nepríjme ani sýrske siroty

PRAHA / Český premiér Andrej Babiš odmietol návrh, na základe ktorého by Česká republika mala prijať 50 neplnoletých sirôt. Podľa neho majú v krajine dosť sirôt, ktoré musia pripraviť na život. Babiš tvrdí, že Česká republika je už dosť solidárna, aj keď viacerí politickí kolegovia s ním nesúhlasia.

Český premiér sa pozastavil najmä nad tým, že sa riešia len siroty zo Sýrie: „Od roku 2015 sme do rôznych krajín kvôli migrácii poslali okolo miliardy eur. Pomáhame v Sýrii, kde boli vyslaní naši experti a lekári. V Česku sme ošetrili viac ako 2500 pacientov vrátane sýrskych detí. A keď sme už pri sirotách – prečo zabúdame na vojnu na Ukrajine? Tam nie sú? Tak prečo by sme sa mali starať práve o Sýrčanov.“ Podľa jeho slov je pre neho na prvom mieste starostlivosť o vlastných občanov.

Jan Hamáček, minister vnútra a zahraničných vecí ale oponuje premiérovi prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa neho by Česká republika zvládla prijať 50 detí, ktoré vo vojne v Sýrii prišli o rodičov. Minister zároveň dodal, že Česko poskytlo približne osem miliónov eur na nákup hliadkovacích lodí pre líbyjskú pobrežnú stráž a je proti povinným kvótam na rozdeľovanie migrantov. „Určite by sme ale ako desaťmiliónová krajina zvládli ponúknuť nový domov 50 deťom, ktoré vo vojne stratili rodičov,“ povedal pre idnes.cz.

S návrhom, aby Česká republika poskytla útočisko 50 deťom bez rodičov z utečeneckých táborov v Grécku alebo Libanone, prišla niekdajšia europoslankyňa za KDU-ČSL Michaela Šojdrová. O deti by sa v Česku podľa europoslankyne postarali neziskové a charitatívne organizácie, prípadne detské domovy, zriadené štátom alebo cirkvou. Jej návrh prejednávali v piatok senátori a zástupcovia štátnej správy.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že siroty môžu nájsť domovy aj niekde inde. „My ale hovoríme celému svetu, že sme neľudský. Kráčame dobrovoľne do izolácie a opovrhnutia. Na túto hlúpu a buranskú politiku ťažko doplatíme. Bohužiaľ, úplne zaslúžene,“ napísal na sociálnej sieti. Jeho stranícky kolega Jaromír Štětina uviedol, že súcit je pragmatická kategória a ak z nej politici nevychádzajú, dochádza ku škodám. “ Škody napríklad spôsobí izolácia a opovrhnutie iných zemí EÚ voči Česku,“ dodal.

Predseda poslancov STAN Jan Farský označil Babiša za mocichtivého bezškrupulózneho úbožiaka. „Pre Európu je väčším ohrozením, než utečenci.“

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček s postojam Babiša súhlasí. „Je odporné, že si niektorí politici, hyeny, urobili baranidlo z nevinných 50 detí,“ uviedol prostredníctvom sociálnych sietí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices