Ruzicka
Štátny tajomník František Ružička na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. PHOTO: MZVaEZ SR.

Štátny tajomník Ružička: Potrebujeme Úniu, ktorej výsledky pocítia naši občania

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička sa zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli. Ministri sa v nabitom programe venovali Viacročnému finančnému rámcu po roku 2020, legislatívnym prioritám na budúci rok, otázke právneho štátu v Poľsku, Brexitu, ako aj agende októbrového zasadnutia Európskej rady.

Politická diskusia ministrov sa sústredila na priority, ktoré by mali byť primárne pokryté v rámci nového rozpočtového rámca na obdobie po roku 2020. V návrhu sú reflektované nové výzvy, ktorým EÚ musí v súčasnosti čeliť. Ide napríklad o posilnenie programov zameraných na bezpečnosť občanov, ochranu vonkajších hraníc ako aj riešenie migrácie v krajinách pôvodu. Kohézne krajiny však upozorňujú, že tieto ambície nemôžu ísť na úkor tradičných politík, akými je práve politika súdržnosti alebo spoločná poľnohospodárska politika. V tejto súvislosti štátny tajomník konštatoval: „Viacročný finančný rámec je kľúčový politický nástroj na implementovanie priorít, ktorými naplníme očakávania našich občanov. Naše rozhodnutia budú mať dopady práve na nich. Preto musíme zostať dostatočne ambiciózni voči novým výzvam, ale zároveň potrebujeme správnu rovnováhu medzi ich podporou a tradičnými prioritami. Je kľúčové, aby kohézia a spoločná poľnohospodárska politika zostali hlavnými politikami EÚ.“

Vo veci právneho štátu v zmysle postupu podľa čl. 7 voči Poľsku od počiatku Slovensko zdôrazňuje riešenie spočívajúce v dialógu. Máme za to, že EÚ je spoločenstvom založeným na určitých spoločných hodnotách, konštruktívnej spolupráci, a naopak nemá byť výrazom hrozieb a sankcií. „Napriek tomu, že sa proces posunul do fázy vypočutia Poľska, neznamená to zlyhanie dialógu. Všetci vnímame postupné ústupky na oboch stranách. Je možné, že sa veci nevyvíjajú tak rýchlo, ako by sme si všetci priali. Musíme si uvedomiť, aké diametrálne odlišné boli postoje Poľska a Európskej komisie ešte pred pár mesiacmi a kde sa nachádzame dnes. Sme presvedčení, že sa napokon podarí nájsť zhodu aj v ostatných otvorených otázkach a dospieť k pozitívnemu záveru,“ uviedol F. Ružička.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Počas pracovného obeda sa debata sústredila na priority do konca súčasného politického cyklu európskych inštitúcií. Základom bol tzv. Letter of Intent, v ktorom boli zadefinované predstavy pre pracovný program Komisie na budúci rok. Ministri tak mali možnosť vyjadriť sa k zámerom Komisie aj s ohľadom na momenty, ktoré zdôraznil predseda Európskej Komisie J.-C. Juncker vo svojom prejave v Európskom parlamente (12. september). V tomto kontexte sa štátny tajomník vyjadril, že „potrebujeme Úniu, ktorej výsledky pocítia naši občania. Preto sa musíme intenzívnejšie zamerať na komunikáciu voči nim a využiť zostávajúci čas do európskych volieb a pracovať na tom, čo je na stole. Z pohľadu Slovenska tak bude kľúčové dobudovať Jednotný trh a odstrániť bariéry, ktoré sa v ostatnom čase vytvorili. To súvisí aj s obmedzeniami Schengenu ako základnej vymoženosti pre našich ľudí. Súčasne sa treba venovať bezpečnosti a posilneniu ochrany vonkajších hraníc. V neposlednom rade ide aj o dokončenie otvorených oblastí na dobudovaní hospodárskej a menovej únii.“ Smerom k zahraničným partnerom zostáva Únii priestor aj na posilnení jej postavenia v globálnom meradle.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices