Figel
Osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu Ján Figeľ. PHOTO: © European Union.

Ján Figeľ: Libanon je slobodná a pluralitná krajina, je príkladom spolužitia kresťanov a moslimov

Libanon sa nachádza v regióne Blízkeho východu, ktorý je plný nepokojov, no v otázke spolužitia rôznych kultúr môže slúžiť ako príklad. Uviedol to osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu Ján Figeľ počas svojej pracovnej cesty v Libanone.

„Libanon je slobodná a pluralitná krajina, ktorá v konfliktnom prostredí Blízkeho východu môže slúžiť ako príklad a inšpirácia spolužitia rozličných kultúr a náboženských spoločenstiev, osobitne kresťanov a moslimov. Vybudovala systém verejnej správy, ktorý rešpektuje a odzrkadľuje túto rozmanitosť. Na to môže byť hrdá a ísť príkladom v širokom okolí. Situácia v Libanone zostáva politicky a ekonomicky krehkou, krajina nutne potrebuje štrukturálne reformy,” objasnil J. Figeľ.

Libanon bol prvou krajinou v regióne, ktorá v ústave ukotvila slobodu náboženstva, prejavu a slobodu svedomia. Nedávno tak urobilo aj Tunisko. Podľa Figeľa je pre výkon mandátu osobitného vyslanca Blízky východ prioritou.

Osobitný vyslanec počas troch dní oficiálnej návštevy v Libanone rokoval s politickými a náboženskými lídrami, diplomatmi a s mimovládnymi organizáciami. Stretol sa okrem iných s najvyššími predstaviteľmi sunnitov a drúzov, bývalým prezidentom Libanonu Aminem Gemayelom a s ministrom pre ľudské práva Aymanom Choucairom. Témou jeho stretnutí v Libanone bola aktuálna situácia v krajine ohľadom utečeneckej krízy v regióne, slobody prejavu, náboženskej slobody, dialógu a spolupráce.

Figeľ tiež navštívil frankofónnu Univerzitu sv. Jozefa v Bejrúte, kde pri príležitosti 70. výročia Všeobecnej deklarácie ľudských práv a v rámci spomienky na Charlesa Malika, jedného z jej navrhovateľov, predniesol prejav pre študentov a pedagógov. Zdôraznil v ňom výzvu pre najväčšie svetové náboženstvá hľadať spoločné prieniky a viac spolupracovať pri rešpektovaní dôstojnosti každého človeka.

„Na mojich cestách načúvam a pripomínam duchovným a politickým lídrom nielen dôležitosť slobody, ale aj ich zodpovednosť. Lebo sloboda a zodpovednosť sú dve strany tej istej mince. Obe môžu byť deformované a zneužívané. Sloboda náboženstva je civilizačná výzva pre všetkých. Vyžaduje si teda aj spoločné úsilie. Hrozby, ktoré momentálne Európa v otázke náboženstiev vníma, je potrebné v prvom rade lepšie pochopiť. Tí, ktorí nerozumejú náboženstvu a obzvlášť jeho zneužitiu, nemôžu rozumieť tomu, čo sa deje vo svete. Ak nerozumieme, tak nemôžeme ponúknuť ani rozumné riešenia. Mnohokrát sa zabúda, že Všeobecná deklarácia ľudských práv sa zakladá a je odvodená od základných hodnôt, ktoré sú spoločné pre svetové náboženstvá. To, ako čítame jednotlivé náboženstvá, musí prekročiť vidinu násilia. Môžeme to urobiť tak, že budeme vychádzať z pozvania judaizmu k náprave sveta, rozpoznáme zmysel milosrdenstva, ktoré je zdôrazňované v celom texte Koránu, a nezabudneme na myšlienku odpustenia v centre kresťanského posolstva spásy. To je kľúčové, ak chceme žiť všetci slobodne spolu. Preto je naliehavo potrebné, aby sme v týchto troch tradíciách rozpoznali ten istý základ: hľadanie ľudskosti, pokoja a spravodlivosti,“ uviedol Figeľ vo svojej prednáške.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Za dva roky vo funkcii osobitného vyslanca EÚ pre náboženskú slobodu sa Figeľ zúčastnil viac ako 100 podujatí na štyroch kontinentoch vo vyše 40 mestách a takmer 30 krajinách.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska centrálna banka

ECB sleduje krízu na Blízkom východe, dôsledky je ťažké odhadnúť

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) pozorne sledujú krízu na Blízkom východe, zatiaľ je však priskoro …

Consent choices