ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Migranti prispievajú do štátneho rozpočtu ročne o takmer 2600 eur viac ako domáci

LONDÝN / Migranti prichádzajúci z Európskej únie a pracujúci v Spojenom kráľovstve prispievajú každý rok približne o 2300 libier viac ako priemerný britskí občania. Nová štúdia hovorí, že pokiaľ Brexit vyústi do obmedzenia pracovných možností pre občanov EÚ, Briti budú musieť zvýšiť dane, aby vykryli rozdiel v príjmoch do štátnej kasy.

Štúdiu si dala vypracovať britská vláda. Údaje podľa denníka The Independent hovoria, že každý rok v čistom príjme pre štátnu kasu zaplatia migranti z Únie o 2300 libier viac ako priemerný Briti. Počas celého života dajú do štátnej kasy až o 78 tisíc libier viac, než koľko z nej odsajú v podobe verejných služieb či benefitov. Kým u priemerného občana Spojeného kráľovstva je konečný výsledok nula, teda vyrovnaný príjem a príspevok.

Ivan Mulheirn, vedúci výskumník spoločnosti Oxford Economics, ktorá vykonala hodnotenie, vraví, že „čo sa verejných financií týka, európski migranti prispievajú výrazne viac, než koľko stoja štát a poskytujú tak úľavu ostatným daňovým poplatníkom.

Výsledky výskumu boli zverjnené potom, ako poradcovia vlády vyzvalôi na zmenu imigračných pravidiel po Brexite takým spôsobom, aby bol uľahčený príchod vysokokvalifikovaných záujemcov o prácu a naopak, aby boli obmedzené možnosti pre prácu vyžadujúcu nízku kvalifikáciu.

Ivan Mulheirn dodáva: „Navyše tento silne pozitívny prístup k plateniu odvodov pretrváva celoživotne. Väčšina migrantov prichádza s plne ukončeným vzdelaním a mnohí odídu zo Spojeného kráľovstva skôr, ako by náklady na ich dôchodok začali zaťažovať verejné financie. Preto ak nové vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Európou budú znamenať zníženú migráciu, podľa našej analýzy to bude znamenať nárast daňovej záťaže pre ostatných.

Viac..  Výzva: Tipy na Úradnícky čin roka 2023

Štúdia hovorí, že migranti, ktorí prišli do Spojeného kráľovstva v roku 2016, prispevjú celkovo sumou takmer 27 miliárd libier, z toho 19,3 miliárd pochádza od migrantov z EÚ a 7,5 miliárd od migrantov zo zvyšku sveta.

Vládni ministri sa snažia dospieť k zhode v tom, ako nahradiť slobodu pohybu v rámci EÚ po odchode Británie. Premiérku Theresu May stále viac kritizujú za to, že za dva roky od referenda o Brexite nepredložila novú imigračnú politiku. Tá je stále otázna, aj keď Briti asi budú nútení pristúpiť na liberálnejšie pravidlá, pokiaľ si chcú dohodnúť výhodný obchodný vzťah.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices