ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurobarometer: Európania chcú, aby EÚ konala aktívnejšie vo viacerých oblastiach

Prioritou je pre nich boj proti terorizmu, nezamestnanosti a ochrana životného prostredia.

Viac opatrení EÚ

Viac ako polovica respondentov prieskumu Eurobarometer si myslí, že EÚ by mala konať viac vo všetkých pätnástich hlavných politických oblastiach (od hospodárskej politiky, cez migráciu po rodovú rovnosť).

Tri oblasti sa však ukázali ako prioritné – ide o boj proti terorizmu, nezamestnanosti a ochranu životného prostredia. Tu by viac opatrení zo strany EÚ uvítali najmenej tri štvrtiny opýtaných.

Boj proti terorizmu je prioritou aj pre Slovákov, posilniť si ho želá až 72% opýtaných. Ďalšou dôležitou oblasťou pre našu krajinu sú opatrenia proti daňovým podvodom (70%).

Meniace sa vnímanie EÚ

Čo sa týka troch kľúčových oblastí (terorizmus, nezamestnanosť a životné prostredie), väčšina Európanov stále považuje konanie skôr EÚ za nedostatočné, no spokojnosť pomaly rastie.

Boj proti terorizmu:

32% opýtaných si myslí, že EÚ toho robí dosť, oproti 23% v apríli 2016. 57% považuje konanie EÚ za nedostatočné, oproti 69% pred dvomi rokmi.

Migrácia:

26% si myslí, že EÚ robí dosť, oproti 19% v apríli 2016, 58% považuje konanie EÚ za nedostatočné, oproti 66% predtým.

Nezamestnanosť:

29% si myslí, že EÚ toho robí dosť, oproti 23% v apríli 2016, 59% považuje konanie EÚ za nedostatočné, oproti 69% predtým.

V oblastiach ako rodová rovnosť, energetika, priemysel a poľnohospodárstvo je činnosť EÚ považovaná skôr ako dostatočná.

Výsledky sa rôznia podľa krajín. Napríklad len 27% Čechov považuje boj EÚ proti nezamestnanosti na nedostatočný. V Grécku však tento názor zdieľa až 92% respondentov. Na Slovensku je to 44%.

Európske krajiny by sa mali zhodnúť v zahraničnopolitických otázkach

Jasná väčšina Európanov sa zhoduje na tom, že členské štáty EÚ by mali konať jednotne na medzinárodnej scéne. Približne sedem z desiatich to považuje za správnu odozvu proti narastajúcemu vplyvu Ruska (71%), Číny (71%), nestabilite arabsko-moslimského sveta (71%) a Trumpovi v USA (68%).

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Slovensko

Slováci si čoraz viac uvedomujú, čo pre nich EÚ robí a je čoraz menej tých, ktorí považujú konanie EÚ za nedostatočné. V niektorých oblastiach však stále pretrváva istá nespokojnosť. 57% Slovákov si napríklad myslí, že EÚ nerobí dosť proti daňovým podvodom a 54% považuje za nedostatočné konanie EÚ v oblasti sociálneho a zdravotného zabezpečenia.

Väčšina našich spoluobčanov si želá, aby EÚ toho robila toľko alebo viac ako doteraz. Ako prioritné sa ukázali najmä boj proti terorizmu (72% Slovákov chce od EÚ viac činov) a boj proti daňovým podvodom (70%).

Najviac sme spokojní s tým, ako si EÚ počína v oblasti energetiky (66% opýtaných považuje konanie EÚ za dostatočné) a hospodárskej politiky (58%).

Rozličné kategórie ľudí pritom EÚ hodnotia odlišne. Najviac pozitívne ju vidia muži, mladí ľudia a študenti.

Tieto výsledky, zverejnené 18. septembra, vyplývajú z prieskumu, ktorý bol vykonaný v apríli 2018 na vzorke 27 601 respondentov vo veku nad 15 rokov vo všetkých 28 členských krajinách Únie. Výsledky týkajúce sa spokojnosti s členstvom v EÚ a očakávaní od európskych volieb sme zverejnili už v máji tohoto roku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices