summit salzburg
PHOTO: © European Union.

Európski lídri riešili na samite najmä migráciu. Pellegrini prekvapil výrokom

SALZBURG / Téma migrácie, ako sa dalo očakávať, dominovala samitu európskych lidrov v Salzburgu. Napriek snahám Donalda Tuska k nejakému výraznému posunu ale neprišlo. Premiér Pellegrini zahraničným novinárom zároveň povedal, čo si myslí o posilňovaní Frontexu a aj to, prečo odmietame povinné kvóty. Uviedol, že až 99 percent Slovákov ich odmieta. K posunu ale nedošlo ani pri téme brexitu, ktorý dominoval druhému dňu stretnutia.

Turisti v Salzburgu si mohli vychutnať okrem krás mesta aj prechádzajúce delegácie s policajtmi. Na rozdiel od Bratislavy v septembri 2016, rakúske mesto Salzburg nebolo ani vyľudnené. No a eurolídri si potom zasa vychutnali večeru, ktorá sa začala bubnovaním. Bubny akoby evokovali naliehavosť migračného problému. Jednou z tém bolo fungovanie Frontexu a navýšenie jeho kapacít na desať tisíc členov do roku 2020. Mnohým vrátane Slovenska prekáža ako bude pohraničná stráž fungovať a či nebude „kecať“do práce miestnym policajtom a colníkom v členských štátoch. „Majú pochybnosť, či by mal byť Frontex nadradený ich domácim vojenským jednotkám,“ tvrdí slovenský premiér Peter Pellegrini.

Zahraničných novinárov ešte večer zaujímalo prečo naďalej odmietame kvóty. „Ako premiér nemôžem hovoriť niečo iné, keď je 99% Slovákov proti,“ povedal novinárom premiér. Výrok neskôr upravil: „Ja som skôr vyjadril ten postoj. To bolo len symbolické vyjadrenie,“ dodal Pellegrini.

Kvóty odmieta aj celá V4. Najradikálnejšiu rétoriku má v tomto smere Maďarsko. „Nepúšťajte ich a tých, čo sú vo vnútri, pošlite domov,“povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Čo je dobré je to, že napriek mnohým nezhodám, klesol počet nelegálnych utečencov z roku 2015, kedy ich boli približne dva milióny na súčasných sto tisíc. Štátnici sa zhodujú na tom, že treba pracovať s krajinami, z ktorých migranti do Európy prúdia. Dobrým príkladom je Egypt, kde sa to úplne zminimalizovalo.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Ďalším bodom programu bol brexit. „Nie, nie je tam progres. Len sme si vysvetlili pozície a stojíme si za nimi,“ potvrdila litovská prezidentka Dalia Grybauskaitė.

Zaujímavým bodom samitu bolo ako si zladil náš premiér kravatu s nemeckou kancelárkou. Dokonca spolu sedeli za stolom. „Možnože to môžeme brať aj ako taký symbol veľmi dobrých vzťahov Slovenska a Nemecka,“ vysvetlil premiér. Podľa Pellegriniho vzťahy nenarušil ani únos Vietnamca Z Nemecka cez Slovensko. „Myslím si, že v tom sme s Nemeckom spolu, pretože únos sa stal u nich,“ dodal premiér. V Berlíne však neriešia, či vláda na tento účel požičala vládny špeciál. Na čom sa lídri výnimočne zhodli je to, že samit sprevádzala výborná atmosféra. Môže za to krásne mesto, krásne počasie a výborné jedlo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices