OLAF
Ilustračné PHOTO: © European Union.

OLAF podľa Kažimíra vyrátal Slovensku 300-miliónový nedoplatok na základe deviatich faktúr

BRATISLAVA – Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vypočítal sumu colného nedoplatku Slovenska do rozpočtu Európskej únie pre podhodnotené dovozy na základe deviatich potvrdených faktúr z Číny. Uviedol to vo štvrtok minister financií Peter Kažimír v rámci parlamentnej hodiny otázok.

Priemernú hodnotu týchto faktúr potom OLAF použil na celý objem dovozov na Slovensko, a to aj spätne na roky 2013 a 2014. Slovensko sa pritom k férovým cenám odporúčaným OLAF-om dostalo až v roku 2015. „Argumentom finančnej správy teda je, že nemožno niečo vykalkulovať na základe pravidiel, ktoré predtým nefungovali,“ tvrdí minister.

Zároveň dodáva, že ide o problém viacerých krajín. Najväčší objem colných nedoplatkov kvôli podhodnoteným dovozom tovaru z Ázie OLAF vypočítal Veľkej Británii. Riešením tohto stavu je tak podľa Kažimíra iba systémové riešenie na celoeurópskej úrovni. „Buď stanoviť rizikové profily ako povinné, nielen odporúčajúce, alebo dosiahnuť s Čínou dohodu o potvrdzovaní originality faktúr,“ doplnil šéf rezortu financií.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Potvrdil tiež slová prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, že v prípade, že Európska komisia bude nedoplatky na cle od Slovenska vymáhať, budeme sa brániť súdnou cestou. Momentálne to však nie je otázkou dňa, keďže Brusel žiadne oficiálne konanie voči Slovensku v tejto súvislosti nespustil. „Nateraz odmietam špekulovať o platení či neplatení 300 mil. eur do rozpočtu Európskej únie za colné úniky. Slovensku doteraz nikto účet na zaplatenie tejto sumy nepredložil,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices