Lajcak
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Minister Lajčák rokoval s predstaviteľmi OBSE o situácii na Ukrajine

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák rokoval s vysokými zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) – osobitným predstaviteľom úradujúceho predsedu OBSE na Ukrajine a pre Trilaterálnu kontaktnú skupinu Martinom Sajdikom, vedúcim Osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine Ertugrulom Apakanom a s riaditeľom Centra OBSE pre prevenciu konfliktov Marcelom Peškom.

Partneri prediskutovali situáciu na Ukrajine, vrátane konfliktu na východe krajiny so zámerom nájsť možnosti spoločenstva pri regulovaní súčasného stavu. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničia.

„Ukrajina ako náš bezprostredný sused a zároveň štát, v ktorom pôsobí najväčšia monitorovacia misia OBSE, bude prirodzene figurovať medzi prioritami v rámci nášho nadchádzajúceho predsedníctva. Dôraz chceme klásť na mechanizmy a procesy vedúce k znižovaniu napätia a k zlepšeniu postavenia obyvateľstva poznačeného konfliktom,“ uviedol minister Lajčák. Pracovné stretnutie slovenského ministra so zástupcami OBSE sa uskutočnilo pred prevzatím predsedníctva Slovenska v OBSE na budúci rok.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Predchádzanie konfliktom, včasné varovanie, ich riešenie a postkonfliktná rekonštrukcia tvoria základ aktivít OBSE. Slovenská republika chce v rámci predsedníctva podporiť existujúce formáty zaoberajúce sa hľadaním riešenia zmrazených a pretrvávajúcich konfliktov – Trilaterálnu kontaktnú skupinu, Normandský formát a Osobitnú monitorovaciu misiu na Ukrajine. Partneri taktiež posúdili scenáre ďalšieho možného vývoja situácie na Ukrajine v závislosti od výsledkov budúcoročných prezidentských a parlamentných volieb.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

plynovod

Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do …

Consent choices