Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Postoj k ľudskej dôstojnosti je to, čo zabráni šikane a sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku

V posledných mesiacoch sa prevalilo viacero prípadov sexuálneho obťažovania v politických i umeleckých radoch. Reagoval na to aj Európsky parlament, ktorý na septembrovej schôdzi prijal správu, v ktorej prijíma opatrenia na minimalizovania sexuálneho obťažovania či šikanovania na pracovisku.

Kedy sa téma šikany a sexuálneho obťažovania dostala aj na pôdu Európskeho parlamentu?

Po niekoľkých aférach v USA začala asi pred trištvrte rokom aj v Európskom parlamente diskusia na túto tému. Na pôde Európskeho parlamentu boli prijaté niektoré opatrenia, aby sa také veci čo najviac obmedzili. Objavila sa iniciatíva, aby Európsky parlament prijal správu o sexuálnom obťažovaní a šikanovaní. Správa bola na septembrovej schôdzi schválená veľkou väčšinou.

Čo je obsahom správy?

Rokovania boli veľmi dlhé. V správe sú aj veci, s ktorými nesúhlasím ako napríklad pôvodný návrh, aby bola prijatá legislatívna úprava, ktorá bude obmedzovať šikanovanie, no to v hlasovaní neprešlo. Sú tam aj povinné školenia v štátnej správe, v súkromných podnikoch, ale aj v parlamentoch. Je to podľa mňa organizačne aj byrokraticky veľmi náročné. Napriek tomu som bola spravodajkyňou vo Výbore pre práva žien za Európsku ľudovú stranu a podarilo sa mi presadiť morálne ukotvenie tejto správy viacnásobnou zmienkou o rešpektovaní ľudskej dôstojnosti, ktorá je kľúčovým pojmom z kresťanského vnímania ľudskej osoby. Druhou veľmi pozitívnou vecou, ktorú vnímam je, že sa na problém šikanovania upozornilo aj v prípadoch tehotných žien a matiek. Mnohé tehotné ženy a matky totiž sú šikanované či už v období zamestnávania alebo v pracovnom procese.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Ako by sa podľa vás mala prijať táto správa v spoločnosti?

Dúfam, že politici časom pochopia, že to nie sú Istanbulské pohovory, vnútorné pravidlá podnikov alebo legislatíva, ale je to v prvom rade postoj k ľudskej osobe, k  ľudskej dôstojnosti, ktoré zabránia, aby sa v tejto spoločnosti šikanovalo alebo sexuálne zneužívalo.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O vik

Odporúčame pozrieť

Europarlament dnes schválil Bilčíkovu správu s návrhmi na lepšiu ochranu EP proti zahraničnému zasahovaniu

Európsky parlament dnes v Štrasburgu schválil správu spravodajcov Vladimíra Bilčíka (EPP/Demokrati) a Nathalie Loiseau (Renew). …

Consent choices