Vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet EÚ a Sacharovovu cenu

Poslanci budú tento týždeň hlasovať o rozpočte EÚ na budúci rok. Parlament hosťuje konferenciu pre organizácie, ktoré overujú falošné správy. Dozvieme sa mená nominantov Sacharovovej ceny. 

Členovia rozpočtového výboru budú v utorok a stredu hlasovať o rozpočte EÚ na budúci rok. Poslanci hodlajú zvrátiť škrty, ktoré navrhuje Rada ministrov a vyčleniť dodatočné prostriedky na výskum, zamestnanosť mladých a program Erasmus+. Podporiť by mali aj financovanie iniciatív v oblasti boja proti zmenám klímy a opatrenia v oblasti migrácie a bezpečnosti. Plénum bude o rozpočte hlasovať koncom októbra, prvé zmierovacie stretnutie je naplánované na 7. novembra.

Výbory pre zahraničné veci, rozvoj a podvýbor pre ľudské práva vo štvrtok počas spoločnej schôdze predstavia svojich osem nominantov na Sacharovovu cenu 2018. Spomedzi nich budú vybraní traja finalisti, ktorých mená sa dozvieme 9. októbra. O konečnom víťazovi rozhodne 25. októbra Konferencia predsedov – predseda EP a šéfovia politických frakcií. Ocenenie bude slávnostne odovzdané počas decembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Vo štvrtok a piatok sa bude v Bruseli konať v poradí už desiate stretnutie Parlamentného partnerstve medzi Áziou a Európou. Poslanci Európskeho parlamentu a národní poslanci z členských krajín EÚ budú počas neho diskutovať s poslancami 18 ázijských štátov, Ruska, Austrálie, Nového Zélandu, Nórska a Švajčiarsku. Na agende sú témy ako klimatické zmeny, migrácia, hospodárstvo a bezpečnosť. Po prvýkrát sa toto stretnutie bude konať v priestoroch Európskeho parlamentu.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

„Fact Checkers“ alebo organizácie, ktoré sa zaoberajú overovaním pravdivosti vyjadrení vo verejnom priestore, budú vo štvrtok a piatok jednať o tom, ako spojiť úsilie v poukazovaní na nepravdivé a manipulatívne vyjadrenia najmä v kontexte volieb a predvolebných kampaní. Konferenciu, ktorej sa zúčastní približne šesťdesiat odborníkov a politikov, zaháji predseda EP Antonio Tajani a komisárka pre digitálnu agendu Mariya Gabriel.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices