pilot
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Veľký nedostatok pilotov v Európe sťažuje predaj súkromných lietadiel

BRATISLAVA – Veľký nedostatok pilotov v odvetví súkromného letectva v Európe sťažuje predaj lietadiel. Vlastníci súkromných lietadiel totiž nie sú schopní využiť lietadlo vtedy, keď ho potrebujú. Upozornila na to vo štvrtok londýnska spoločnosť Colibri Aircraft, ktorá sa špecializuje na predaj, nákup a marketing súkromných lietadiel.

Zároveň predpokladá, že problém s nedostatkom pilotov sa ešte zhorší, keďže letecké spoločnosti svojich vyslúžilých pilotov nahrádzajú pilotmi zo súkromného letectva. Situáciu zhoršuje to, že európskych pilotov aktuálne lákajú rastúce trhy v Ázii, na Strednom východe a v iných krajinách.

Spoločnosti venujúce sa správe malých lietadiel podľa členov Colibri Aircraft majú problémy so zabezpečením pilotov zhruba v siedmich prípadoch z desiatich. „Európa do roku 2034 potrebuje približne 95 tisíc nových komerčných pilotov. Mnoho leteckých spoločností hľadá nových pilotov práve v odvetví súkromného letectva, čo má za následok rastúci nedostatok pilotov na trhu,“ povedal výkonný riaditeľ Colibri Aircraft Oliver Stone.

Nedostatok pilotov je kombináciou niekoľkých faktorov, vrátane zákonného odchodu do dôchodku pilotov vo veku 65 rokov, ako aj rastúceho dopytu po pilotoch najmä v Ázii a na Strednom východe. Najjednoduchším riešením pre majiteľov lietadiel je podľa Colibri Aircraft vyššia mzda pre pilotov, ktorých by zároveň mali mať aspoň troch na plný úväzok. Ďalšou možnosťou je zvážiť využitie operátora pre zabezpečenie posádky.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

„Vlastníctvo súkromného lietadla by malo život uľahčovať, no súčasná dostupnosť posádok je problém, ktorý vlastníctvo a užívanie lietadla značne komplikuje. Treba ho pred kúpou zvážiť,“ dodal Stone. Spoločnosť Colibri Aircraft založil Oliver Stone v roku 2011 v Londýne, od roku 2013 má zastúpenie aj v Bratislave.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices