brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Briti majú na dosah ďalšie referendum o brexite. Labouristi mu sľubujú podporu

LIVERPOOL / Členovia hlavnej britskej opozičnej strany budú v rámci výročného zjazdu hlasovať o uznesení, ktorým by sa strana zaviazala k podpore druhého referenda o brexite v prípade, že nebudú vyhlásené predčasné parlamentné voľby.

Prípadné referendum by ale nebolo opakovaním referenda z júna 2016, v ktorom Briti odhlasovali odchod z Európskej únie. Išlo by totiž o hlasovanie o finálnych podmienkach britského odchodu z Európskej únie vyrokovaných britskou vládou v Bruseli.

Predseda labouristov Jeremy Corbyn, ktorý je považovaný za euroskeptika povedal, že vypísanie druhého referenda podporí, ak sa pre to jeho strana rozhodne. Podľa prieskumov agentúry YouGov si druhé referendum o brexite praje výrazná väčšina labouristických členov.

Uznesenie spísané v nedeľu ale priamo nepodporuje opakovanie referenda spred dvoch rokov, v ktorom sa Briti rozhodli odísť z Európskej únie. Podľa tieňového ministra financií Johna McDonnella by nové referendum nemalo obsahovať možnosť zvrátiť výsledky toho pôvodného plánu. Rozhodovať by malo len o osude konečnej podoby odchodu. McDonnell zdôraznil, že by o znení otázky mal hlasovať parlament. 

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices