Lajcak Vietnam
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák so svojim vietnamským rezortným kolegom. PHOTO: MZVaEZ SR.

Minister Lajčák dôrazne varoval Vietnam pred možnými konzekvenciami v kauze únosu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa stretol v New Yorku na okraj 73. Valného zhromaždenia OSN so svojim vietnamským rezortným kolegom Phan Binh Minhom. Na stretnutí dominovala téma únosu bývalého šéfa Petrovietnam Construction Trinh Xuan Thanha z Nemecka, na čo mali vietnamské orgány podľa viacerých indícií zneužiť aj územie a vládny špeciál SR.

Minister Lajčák dôrazne odsúdil tento akt s tým, že ide o zásadné porušenie medzinárodného práva a hrubé zneužitie Schengenského systému, čo má zároveň aj negatívny dopad na slovensko-vietnamské vzťahy. Šéf slovenskej diplomacie zreteľne a kategoricky akcentoval, že doterajšie vysvetlenia vietnamskej strany k uvedeným závažným podozreniam týkajúcich sa únosu vietnamského občana cez naše územie nie sú uspokojivé a vyzval svojho rezortného partnera, aby Vietnam urýchlene objasnil všetky pochybnosti, ktoré sú nevyhnutné na obnovenie dôvery vo vzájomných bilaterálnych vzťahoch.

„Ak naďalej trváte na tom, že ste nezneužili našu pohostinnosť a váš unesený občan sa nenachádzal na palube slovenského vládneho špeciálu, potom žiadam od vás nespochybniteľné vysvetlenie toho, ako ste ho dopravili z Nemecka do Vietnamu. Akékoľvek zavádzanie z vašej strany bude mať konzekvencie v našich dvojstranných vzťahoch a sme pripravení prijať aj reštriktívne kroky na pôde Európskej únie,“ formuloval jednoznačne svoju požiadavku minister Lajčák svojmu vietnamskému rezortnému kolegovi.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Zároveň zdôraznil, že vierohodné vysvetlenie vietnamskej strany, vrátane dôkazov požadujeme neodkladne. Phan Binh Minh prisľúbil tlmočiť toto stanovisko vedeniu krajiny.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices