tablet
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nové pravidlá pre audiovizuálne médiá: Tvorcovia legislatívy mysleli aj na detského diváka

Poslanci sa chystajú hlasovať o nových pravidlách pre audiovizuálne vysielanie. Mali by podporovať inovácie, propagovať pôvodnú európsku tvorbu a lepšie chrániť detských divákov. 

Internet od základov zmenil spôsob, ako dnes pozeráme filmy, videá a televízne relácie. Preto je potrebné aktualizovať legislatívu, ktorá túto oblasť upravuje. V utorok 2. októbra bude Európsky parlament počas plenárneho zasadanie hlasovať o reforme smernice o poskytovaní audiovizuálnych mediálnych služieb.

Nová smernica sa nebude vzťahovať len na tradičné médiá, ale bude regulovať aj poskytovateľov služieb video-on-demand (VOD) a platformy ako Netflix, YouTube a Facebook, vrátane live prenosov.

“To, čo v súčasnosti zažívame s internetom, videami a filmami dostupnými online, sa doteraz neregulovalo. Preto sme potrebovali úpravu smernice,“ vysvetľuje reformu spoluautorka parlamentnej správy Petra Kammerevert (S&D, Nemecko).

Škodlivý obsah a ochrana mladistvých

Pozeranie videí je jedna z činností, ktorú na internete veľmi obľubujú deti. Tvorcovia legislatívy preto špeciálne pamätali i na detského diváka. Reklama na nezdravé jedná a nápoje bude limitovaná a tabakové výrobky, elektronické cigarety a alkohol by sa v detských programoch vôbec nemali vyskytovať.

Nové pravidlá zakazujú akýkoľvek obsah, ktorý by nabádal k násiliu, nenávisti a terorizmu. Bezdôvodné násilie a pornografia budú regulované prísnejšie ako doteraz. Platformy na zdieľanie videí budú musieť v prípade upozornenia na škodlivý obsah reagovať bez odkladu.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

„Dospelí budú mať napríklad možnosť zabudovať do detských zariadení filtrovací softvér. A používať systémy na overenie veku pri obsahu, ktorý by deťom mohol škodiť,“ vysvetľuje ďalšia z autoriek správy Sabine Verheyen (EPP, Nemecko).

Limity na reklamu a európsky obsah

Podiel reklamy nebude môcť medzi 6:00 a 18:00 prekročiť 20% vysielacieho času, pričom vysielatelia si sami môžu zvoliť kedy a v akých dlhých úsekoch ju budú divákom ponúkať.

V záujme zvýšenia diverzity a podpory európskej filmovej tvorby bude musieť európsky obsah tvoriť najmenej 30%-ny podiel, či už na televíznych kanáloch alebo VOD platformách.

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices