benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Motoristi, pozor. V najbližších mesiacoch si na benzínkach opäť priplatíme

BRATISLAVA / V najbližších mesiacoch si na čerpacích staniciach opäť priplatíme. A zrejme nielen tam. Plánované sankcie na Irán a pokles ťažby v Spojených štátoch vyhnali cenu čierneho zlata na najvyššiu úroveň za ostatné štyri roky. A producenti ropy odmietajú zvýšiť ťažbu.

Vyzerá to tak, že v blížiacich sa mesiacoch bude tiecť potrubiami podstatne drahšia ropa ako dnes a jej cena bude po rokoch atakovať sto dolárov za barel. „Je to reálne, zastaviť to môžu len tri udalosti,“ uviedol analytik X-trade Brokers, Kamil Boroš.  Sú nimi tri udalosti – zmiernenie postoja k Iránu, zvýšenie ťažby z bridlíc, prípadne navýšenie ťažobných kvót zo strany OPECu. Napriek tlaku Washingtonu to však nie je pravdepodobné.

„Ceny sa postupne šplhajú nahor a v rámci OPECu nie je niekto, kto by mal záujem tento trend zastaviť,“ hovorí výkonný riaditeľ Energy Capital Research Group Kent Moors. „Ceny sa postupne šplhajú nahor a v rámci OPECu nie je niekto, kto by mal záujem tento trend zastaviť,“ hovorí analytik Trim Broker, Ronadl Ižip. „Uvidíme, čo prinesú najbližšie mesiace, ale záujem o ropu sa vyrovná ponuke. Náš cieľ je stabilita na trhu a nie manipulácie s cenami,“ dopĺňa Cahlíd al-Falih, saudskoarabský minister pre energetiku.

Drahšia ropa však jej producentom vyhovuje a preto odmietajú vypočuť volanie po zvýšení ťažby. Napriek tomu sa skokové zdražovanie neočakáva. „Nie je dôvod na to lebo svetová ekonomika nerastie tak výrazne ako očakávajú CB a EK,“ dodáva Ižip.

Viac..  Slovensko sa od 15. marca zapojí do európskeho systému výberu mýta

Cena čierneho zlata však už teraz dosiahla štvorročné maximá a Irán nie je zďaleka jediný dôvod. „Začala stagnovať ťažba z bridlíc v USA, ktorá zhruba dva roky rástla a tlmila rast globálneho dopytu,“ dodal Boroš.

Zdražovanie ropy by sme pocítili aj u nás na Slvoensku a neodrazilo by sa iba na cenách pohonných látok,“ hovorí analytik Ronald Ižip.

Ropa je väčšinou hlavný dôvod pre rastúcu infláciu. Kým v tomto roku by mala u nás dosiahnuť vyše dva a pol percenta, na budúci rok to bude zrejme ešte viac. „V roku 2019 bola revidovaná nahor vplyvom cien energií a mala by vzrásť na úroveň 2,7 percenta,“ hovorí guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

benzin

Ropa zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Motoristi po celom svete tankujú za menej

SLOVENSKO/SVET / Ropa tento týždeň zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Dodávatelia dokonca platili odberateľom a čierne …

Consent choices