Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Blockchain je mladou technológiou s veľkým potenciálom

Blockchain je inovatívnou technológiou, ktorá sa doposiaľ spája predovšetkým s tzv. kryptomenami. Môže mať však aj oveľa širšie využitie. Práve týmito možnosťami sa budú poslanci Európskeho parlamentu (EP) zaoberať na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia.

Blockchain je mladou technológiou s veľkým a doposiaľ nedostatočne doceneným potenciálom. Ten spočíva predovšetkým vo vysokej miere transparentnosti, kontrole nad uskutočnenými transakciami a detailnej možnosti dohľadania každej z nich, teda v monitorovaní,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

Môže sa uplatniť vo viacerých sektoroch, akými sú napríklad finančníctvo, energetika, zdravotníctvo, či doprava. Výhodou by malo byť zrýchlenie transakcií a zároveň úspora transakčných a sprostredkovateľských nákladov či decentralizácia,“ priblížila europoslankyňa.

Európska komisia by preto mala vyvinúť primeranú iniciatívu a prísť s návrhom efektívnych pravidiel a súvisiacej regulácie. Tie môžu prispieť k rozvoju a účelnému využívaniu týchto nových technológií v rôznych sférach,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices