emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nové limity na automobilové emisie: Prečo je potrebná reforma?

Poslanci EP sa chystajú hlasovať o novej legislatíve, ktorá by mala pomôcť znížiť emisie CO2 z áut a urýchliť zavádzanie elektronických áut. Krátky prehľad navrhovaných pravidiel. 

Prečo je potrebná reforma?

Autá a ľahké úžitkové vozidlá sú zodpovedné za približne 15 % emisií CO2, ktoré spôsobujú otepľovanie planéty. Doprava je dnes jedinou oblasťou, kde sú emisie skleníkových plynov vyššie ako v roku 1990. EÚ si do roku 2030 stanovila ambiciózne ciele znižovania emisií, v rámci toho sa snaží znižovať aj tie z áut. Vďaka novým pravidlám môžete taktiež ušetriť na pohonných hmotách.

Príliš veľa emisií a stále málo elektromobilov

Po niekoľkoročnom stabilnom poklese sa priemerné emisie CO2 minulý rok u nových áut zvýšili na 118,5 g na km. Podľa súčasných pravidiel by nemali nové autá po roku 2021 vypúšťať viac ako 95 g na kilometer.

Čo sa týka elektromobilov, ich počet dnes rýchlo rastie, no stále prestavuje len mizivé 1,5 % novo registrových vozidiel.

Čo navrhuje Európska komisia a čo bude nasledovať

Európska komisia navrhuje znížiť limity od roku 2021 nasledovne: do roku 2025 o 15 % a do roku 2030 o 30 %. Nové ciele sú vyjadrené v percentách preto, lebo limit povoľujúci najviac 95 g na kilometer bude treba prepočítať po vykonaní prísnejších testov, ktoré lepšie odrážajú skutočné podmienky na ceste.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Členovia parlamentného výboru pre životné prostredie chcú ambicióznejšie ciele – emisie by radi znížili najskôr o 20 a potom 45 %. Taktiež chcú viac ekologickejších áut – od roku 2030 by mali hybridy a elektromobily predstavovať minimálne 40 % nových áut na trhu. Okrem toho žiadajú opatrenia na podporu automobilového priemyslu, ktoré by mu mali uľahčiť prechod na výrobu čistejších automobilov, ako napríklad stimuly na nové pracovné kvalifikácie.

O nových pravidlách sa bude budúci týždeň hlasovať počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices