Sacharovova cena
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Sacharovova cena za slobodu myslenia: Europarlament predstavil svoje nominácie

Na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia bolo tento rok navrhnutých osem nominantov. Pozrite si ich prehľad.

Európsky parlament toto prestížne ocenenie udeľuje už tridsať rokov. Oceňuje tak osobnosti alebo organizácie, ktoré sa výrazným spôsobom presadzujú za rešpektovanie ľudských práv po celom svete. Jeho tohtoročný nositeľ sa bude vyberať z ôsmich nominantov, ktorí boli predstavení vo štvrtok 27. septembra na spoločnej schôdzi výborov pre zahraničné veci, rozvoj a ľudské práva.

Oleg Sencov

Štyridsaťdvaročný ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymu bol v auguste 2015 odsúdený pred vojenským súdom na dvadsať rokov väzenia za údajný terorizmus a obchodovanie so zbraňami. Amnesty International označila tento proces za nespravodlivý, kritizovali ho aj Kyjev, EÚ a USA. 14. mája tohto roku začal protestnú hladovku a momentálne ho pri živote udržujú len infúzie, ktoré mu podávajú vo väzenskej nemocnici. Sencov sa domáha oslobodenia sedemnástich Ukrajincov, ktorých protiprávne zatkli a odsúdili ruské okupačné úrady na krymskom polostrove. Nominovala ho skupina ľudovcov (EPP).

Mimovládne organizácie zachraňujúce ľudské životy v Stredomorí

Ľudskoprávne organizácie z celej EÚ, ktoré od roku 2015 organizujú záchranné akcie pre utečenco snažiacich sa dostať do Európy cez Stredozemné more. Nominovaní boli: Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontières International), Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch, a SOS Mediterranée. Za ich humanitárnu pomoc ich nominovali skupiny socialistov (S&D) a Zelených (Greens/EFA).

Seyran Ateş

Táto nemecká advokátka bojuje za práva žien tureckého pôvodu a zasadzuje sa za náboženskú otvorenosť a liberálne poňatie islamu. V Berlíne založila mešitu, ktorá je symbolicky pomenovaná po stredovekom arabskom filozofovi Ibn Rušdovi a nemeckom básnikovi Goethem. Mešita sa vyznačuje tým, že je otvorená všetkým vetvám islamu, ženám aj mužom i homosexuálom. Za jej počínanie sa jej vyhrážali smrťou a zo strany tureckých a egyptských náboženských inštitúcií sa jej ušlo oficiálneho odsúdenia. Preto je dnes v Nemecku pod stálou policajnou ochranou. Nominovala ju skupina konzervatívcov (ECR) spoločne s poslancom Hansom Olafom Henkelom a 40 ďalšími poslancami.
CAESAR

Bývalý sýrsky vojnový fotograf vo viac ako 55 snímkach zdokumentoval hrôzy a zločiny, ktorí boli za posledné roky napáchané v Sýrii. Svoje fotografie prepašoval pod pseudonymom CAESAR. Vďaka ich svedeckej hodnote bude možné postaviť konkrétnych zločincov pred súd za ich vojnové zločiny. Nominovali ho liberáli (ALDE).

Nasser Zefzafi

Vodca masových protestov hnutia Hirak v marockej časti Rif, namierených proti korupcii, represiám a zneužívaniu moci. V máji 2017 bol zadržaný a odsúdený na dvadsať rokov väzenia za sprisahanie a podrývanie štátnej bezpečnosti. Tento tok v auguste kráľ Mohamed IV udelil milosť 188 aktivistom hnutia Hirak, no Zefzafi medzi nimi nie je. Od konca augusta drží hladovku ako protest proti podmienkam vo väzení. Za jeho „boj proti útlaku a zneužívaniu moci“ ho nominovala ľavica (GUE/NGL), poslankyne Kati Piri, Judith Sargentini, Marie-Christine Vergiat a ďalších 39 poslancov.
Dewayne Johnson

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Tento bývalý správca poľnohospodárskych pozemkov vyhral historicky prvú žalobu proti firme Monsanto. Spoločnosť udal kvôli jej herbicídu Roundup, ktorý má karcinogénne účinky. Na konci súdneho procesu podal svedectvo o utrpení a bolestiach, ktorými si prešiel. Nominovala ho skupina EFDD ako „inšpiráciu pre tých, ktorí váhajú ísť na súd a brániť svoje práva“.
Afriforum

Táto mimovládna organizácia obhajuje práva menšín v Juhoafrickej republike, pričom sa zameriava najmä na Afrikáncov. Miestnu i medzinárodnú verejnosť sa snaží upozorňovať na problémy, ktoré so sebou nesie vyvlastňovanie poľnohospodárskej pôdy, vraždy a útoky na farmárov, pretože ohrozujú nielen vlastnícke právo alebo aj dodávky potravín. Afriforum nominovala skupina ENF.

Mary Wagner

Kanadská aktivistka proti potratom bola za svoje aktivity niekoľkokrát zatknutá a obvinená z narušovania chodu kliniky v Toronte, kde sa vykonávajú interrupcie. Odmietla podmienku na prepustenie z väzenia, ktorá spočívala v tom, že nebude pokračovať vo svojej aktivite voči klinikám a ich klientkam. Tie oslovovala pred vstupom do nemocnice a snažila sa ich presviedčať, aby si zákrok rozmysleli. Nominovala ju skupina 42 poslancov pod vedením Marka Jurka za „obhajobu tých, ktorí za seba nemôžu hovoriť.“
Ako sa postupuje pri výbere víťaza

Nominácie na Sacharovovu cenu môžu podávať politické frakcie alebo skupina minimálne 40 poslancov. Zahraničný a rozvojový výbor potom spomedzi týchto nominantov vyberú troch finalistov. O víťazovi rozhoduje konferencia predsedov (predseda EP a šéfovia politických skupín). Ocenenie sa odovzdáva vždy v decembri počas slávnostného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Minulý rok bola cena udelená predstaviteľom demokratickej opozície vo Venezuele.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices