benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Po emisných škandáloch je náročné získavať spotrebiteľskú dôveru späť

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa budú na dnešnom plenárnom zasadnutí zaoberať aj nastavením a monitoringom dodržiavania emisných noriem v automobilovom priemysle. 

Emisné škandály výrobcov automobilov z uplynulých rokov výrazne oslabili spotrebiteľskú dôveru, ktorú je v súčasnosti náročné získavať späť,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Ekologizácia automobilového priemyslu je pritom vzhľadom na jeho význam na Slovensku, ako aj v ostatných európskych štátoch, kľúčovým prostriedkom napĺňania existujúcich environmentálnych cieľov. Súvisí to s rozvojom nízkouhlíkovej ekonomiky a ďalším zvyšovaním konkurencieschopnosti európskych automobiliek,“ priblížila.

Potrebná je aj podpora efektívneho vývoja v prípade technológií akumulátorov a palivových článkov. Ide o súčasť komplexného prístupu, kde je okrem znižovania produkovaných emisií nevyhnutné sa zamerať aj na obmedzovanie využívania ťažkých kovov, a to predovšetkým olova,“ zdôraznila poslankyňa EP.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Vďaka výraznejšiemu zameraniu na využívanie elektromobilov, či iných alternatívnych pohonov, sa v budúcnosti očakáva postupný odklon od závislosti na dovážanej rope smerom k elektrickej energii vyrábanej na domácom trhu.To by malo pomôcť v ďalšom ekonomickom raste a zvyšovaní zamestnanosti v odvetví výroby a dodávok elektriny,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices