europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament podporil reformu systému DPH

Parlament v stredu podporil Komisiou predložený návrh reformy predpisov týkajúcich sa dane z pridanej hodnoty. Poslanci však navrhli niekoľko zmien, vrátane zavedenia maximálnej sadzby DPH.

Parlament hlasoval o dvoch legislatívnych návrhoch, ktoré sú súčasťou väčšieho balíka opatrení zameraných na reformu systému DPH a sprehľadnenie cezhraničných pravidiel. Cieľom prvej smernice, ktorú poslanci schválili pomerom hlasov 536 (za): 19 (proti): 110 (zdržalo sa hlasovania), je uľahčiť najmä malým a stredným podnikom obchodovanie na jednotnom trhu a znížiť rozsah podvodov s DPH. Druhá smernica, ktorú plénum podporilo pomerom hlasov 536 (za): 87 (proti): 41 (zdržalo sa hlasovania), by mala viesť k vytvoreniu jednotnejšieho systému sadzieb DPH.

Poslanci v hlasovaní podporili zámer Komisie. Zároveň však navrhli zavedenie maximálnej sadzby DPH na úrovni 25%, ustanovenie mechanizmov na riešenie sporov, zriadenie systému automatickej notifikácie zmien v pravidlách týkajúcich sa DPH v rôznych členských štátoch a spustenie informačného portálu, ktorý by poskytoval rýchle a presné informácie o sadzbách DPH naprieč EÚ.

Parlamentom schválenými zmenami sa teraz bude zaoberať Rada (ministrov) EÚ, ktorá musí rozhodnúť o konečnom znení novej legislatívy.

Podľa nedávnej štúdie členské štáty prichádzajú pri cezhraničných podvodoch s DPH až o 50 mld. eur.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Vyhlásenia spravodajcov

Spravodajca smernice zameranej na zjednodušenie určitých pravidiel v systéme DPH, poslanec Jeppe Kofod (S&D, DK), počas rozpravy vyhlásil: „V súčasnosti máme v Európe zmes systémov DPH s množstvom medzier a čiernych dier. To viedlo k rastúcej strate príjmov z DPH. S pomocou reforiem, ktoré máme na stole, môžeme znížiť výpadok príjmov z DPH o 41 miliárd eur ročne a znížiť administratívne náklady podnikov o miliardu eur ročne.‟

Spravodajca smernice, ktorá sa zaoberá sadzbami dane z pridanej hodnoty, poslanec Tibor Szanyi (S&D, HU), uviedol: „Dokončenie reformy systému DPH je nevyhnutným predpokladom podpory podnikania v EÚ. Súčasný systém jednoducho nie je stavaný pre dnešný globalizovaný svet. Reformy znížia diskrimináciu medzi jednotlivými členskými štátmi, zároveň im však ponechajú flexibilitu, pomôžu malým a stredným podnikom a podporia sociálny a environmentálny rozmer.‟

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices