Mimica
Neven Mimica, komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj. PHOTO: © European Union.

EÚ rokuje o novej partnerskej dohode so skupinou afrických, karibských a tichomorských štátov

Európska únia a skupina 79 krajín z Afriky, Karibiku a Tichomoria (krajiny AKT) začnú rokovania o podobe svojej spolupráce po roku 2020. Ambíciou je premeniť súčasné partnerstvo na moderný politický rámec zameraný na dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja.

Krajiny EÚ a krajiny AKT predstavujú viac ako polovicu všetkých členských štátov OSN a sú domovom viac ako 1,5 mld. ľudí. Súčasné partnerstvo, ktoré sa riadi dohodou z Cotonou, je jedným z najstarších a najkomplexnejších rámcov pre spoluprácu medzi EÚ a rozvojovými krajinami. Platnosť dohody z Cotonou uplynie v roku 2020.

Pri príležitosti otvorenia prvého kola politických rokovaní v New Yorku, ktoré sa koná v spojení s Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov, hlavný vyjednávač EÚ, Neven Mimica, komisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj, uviedol: „Partnerstvo medzi EÚ a krajinami Afriky, Karibiku a Tichomoria je prínosom nielen pre EÚ, ale aj pre multilateralizmus. Revízia existujúcej dohody je veľkou príležitosťou na ďalšie prehĺbenie tohto partnerstva a jeho modernizáciu vo svetle globálneho vývoja, napríklad s ohľadom na program OSN 2030 alebo Parížsku dohodu o zmene klímy.“

Profesor Robert Dussey, minister zahraničných vecí a spolupráce Toga a hlavný vyjednávač skupiny štátov AKT, pripomenul, že: „Prepojenie krajín AKT a EÚ vzniklo v roku 1975 v prvom článku Georgetownskej dohody o zriadení skupiny afrických, karibských a tichomorských štátov.“ Zdôraznil, že: „partnerstvo AKT – EÚ je cenným a jedinečným úspechom, ktorý posilnil väzby medzi národmi a krajinami AKT a EÚ počas posledných 45 rokov svojej existencie. Dnešné otvorenie rokovaní predznamenáva kontinuitu dôvery, ktorú strany k tomuto partnerstvu prechovávajú.“

Cieľom partnerstva je užšia politická spolupráca na svetovej scéne so zameraním na riešenie veľkých celosvetových úloh, ktorá má byť vzorovým príkladom multilateralizmu ako základného kameňa svetového poriadku založeného na pravidlách. Náplňou partnerstva bude najmä spolupráca pri plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Takisto partnerským krajinám pomôže riešiť naliehavé otázky, ako je napríklad zmena klímy, migrácia, mier a bezpečnosť. Na dosiahnutie zamýšľaného účinku sa plánované partnerstvo prispôsobí vývoju situácie v Európskej únii, Afrike, Karibiku a Tichomorí, pričom sa zohľadnia geografické špecifiká. Jedným z cieľov revízie je podpora vytvárania silného spojenectva na globálnych fórach a riešenie kľúčových otázok v záujme súčasných aj budúcich generácií.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices