auto
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Zákaz predaja dieslových a benzínových áut v EÚ. Pozrite sa, ktorá krajina by mala byť prvá

KODAŇ / Európske štáty pred niekoľkými dňami vyhlásili, že chcú zabrániť otepľovaniu Zemi. V roku 2025 by sa tak do premávky nemalo dostať ani jedno auto s dieslovým, či benzínovým motorom. Prvá krajina, ktorá navrhne zákaz predaja týchto nových automobilov od roku 2030 bude Dánsko.

Dánsko sa chystá navrhnúť zákaz predaja nových dieslových a benzínových áut od roku 2030. Správu v utorok oznámil hovorca dánskeho ministerstva pre energetiku a klímu. Vláda mala návrh formálne predložiť parlamentu, ktorý ho mal schváliť, aby sa stal zákonom.

Krajina týmto návrhom nasleduje príklad Británie a Francúzska. Obe krajiny sa už zaviazali k zákazu nových benzínových a naftových automobilov od roku 2040. Neskoršie používanie výhradne elektromobilov môže silno zasiahnuť bohatých producentov ropy a priniesť aj transformáciu pracovných miest v automobilovom priemysle.

Skončiť by mali aj hybridy

V Európe by sa podľa štúdie Nemeckého strediska pre letectvo a kozmonautiku už nemalo v roku 2025 dostať do cestnej premávky ani jedno auto s benzínovým alebo dieslovým motorom. Ak teda nechceme, aby sa atmosféra planéty neohriala o viac ako 1,5 °C. Od roku 2028 by sa rovnaké opatrenie malo vzťahovať aj na autá s hybridným pohonom.

Viac..  Slovensko sa od 15. marca zapojí do európskeho systému výberu mýta

​Podľa Parížskej klimatickej dohody sa celosvetové spoločenstvo zhodlo, že nedopustí, aby sa ovzdušie planéty ohrialo o viac ako dva stupne Celzia. Bude sa však všetkými možnými prostriedkami usilovať, aby nebol prekročený limit ani 1,5 °C. A práve zákaz dieslových aj benzínových motorov je jedným zo základných predpokladov, aby sa teplota atmosféry planéty zvyšovala.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices