lekar
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Za odchodom lekárov do zahraničia nestojí výška platu, tvrdia

BRATISLAVA / Naši poslanci sa pýtali lekárov aj študentov medicíny, prečo odchádzajú zo Slovenska. Údajne to nie sú vyššie platy. Dôvodom ich odchodu má byť zlé vybavenie slovenských nemocníc, nekompetentné vedenie dosadzované vládnymi stranami a zlé možnosti profesijného vzdelávania.

„To čo ukazujú dáta je, že za odchodom lekárov nie sú platy, lebo mnohí už teraz dosahujú platy porovnateľné s EÚ. Tak ako odchádzajú sestry budú i naďalej aj lekári,“ vyjadril sa poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

​Poslanci oslovili študentov medicíny aj mladých lekárov a pýtali sa ich na dôvody rozhodnutia odchodu do cudziny. „Je to zlé vybavenie nemocníc a je to nekompetentné vedenie nemocníc,“ tvrdí člen strany SPOLU Oskar Dvořák.

Odpudzujúca motivácia

O prieskume, ktorý koloval medzi medikmi aj lekármi vedia aj zástupcovia lekárskej obce. Aj ony poznajú dôvody odlivu našich lekárov. „Mladí lekári majú často skúsenosť, že v slovenských nemocniciach sa už nemajú od koho učiť, pretože v nemocniciach chýbajú skúsení lekári,“ vysvetľuje Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Študenti lekárskej fakulty absolvujú prax v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Podľa skúsených lekárov je ale výzor a vybavenie nemocnice odpudzujúce, nie motivujúce. „Viete, keď ony študujú v takých podmienkach, veď univerzitná nemocnica je na tom najhoršie snáď v celej Európe. A po štúdiu, čo kam pôjde? Niekde do Žiaru nad Hronom alebo skôr Brno, Viedeň?“ myslí si prezident Slovenskej lekárskej komory, Marián Kollár.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Zvýšenie financií 

„Už dva roky majú nemocnice možnosť modernizácie a v roku 2019 zvýšime prostriedky na 100 miliónov na modernizáciu nemocníc,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Prvé výsledky však ale podľa Kollára uvidia až o minimálne 10 rokov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices