zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 39. týždňa 2018

INFLÁCIA V MENOVOM BLOKU ZRÝCHĽUJE

NEMECKO: V pondelok bol zverejnený predovšetkým index Ifo v Nemecku, ktorý priniesol mierne zhoršenie v porovnaní s augustovými hodnotami. V septembri totiž podnikateľská nálada podľa tohto indexu dosiahla 103,7 bodu [v auguste 103,9 bodu] a index vyjadrujúci očakávania do budúcnosti dosiahol rovných 101 bodov [v auguste 101,3 bodu]. Trhy ale očakávali v septembri ešte výraznejší pokles oboch indexov než ku akému nakoniec došlo, tak septembrové výsledky hodnotili viac-menej pozitívne. V podstate išlo o určitú korekciu predchádzajúceho augustového výrazného rastu Ifo indexu. Nemecké podniky očakávajú podľa indexu ďalší rast svojej produkcie aj tržieb.

„Medzi najzaujímavejšie čísla z Európy patrili minulý týždeň tie nemecké, kde bol zverejnený prvý odhad septembrovej inflácie. Ten však pozitívne prekvapil, keďže sa počíta s medziročným rastom o 2,3 %, pričom trhy očakávali rovnaké tempo rastu ako v auguste na úrovni dvoch percent. Aj podľa harmonizovaného HICP indexu vzrástli spotrebiteľské ceny o 0,3 p. bodu na 2,2 % v porovnaní s trhovým odhadom a augustovým rastom. Pozitívne sa vyvíjala aj spotrebiteľská dôvera podľa prieskumu GfK . V októbri si dôvera spotrebiteľov polepšila o 0,1 bodu na 10,6 bodu. Miera nezamestnanosti v Nemecku v septembri klesla o -0,1 p. bodu na 5,1 %, pričom trhový konsenzus odhadoval stagnáciu na trhu práce,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Inflácia v eurozóne podľa prvého odhadu síce zrýchlila svoje tempo, no tempo tej jadrovej zasa spomalilo. Spotrebiteľské ceny v menovom bloku vzrástli medziročne v septembri v súlade s trhovými očakávaniami o 2,1 %. V auguste dosahovala inflácia iba dve percentá. Jadrová inflácia však dosiahla rast len o 0,9 % pri trhových očakávaniach rastu o 1,1 %. V porovnaní s augustovým rastom o jedno percento, tak inflácia mierne spomalila svoje tempo rastu.

TALIANSKO: V posledných týždňoch boli správy ohľadom talianskeho rozpočtu pozitívne, no koncom minulého týždňa sa ale začala situácia komplikovať. Obaja koaliční partneri sa snažili do rozpočtu dostať hlavné sľuby zo svojich volebných programov [ako napr. aj zníženie daní]. Rozpočet tak nakoniec počíta s vyšším deficitom, a to vo výške 2,4 % HDP. Aj keď je to v rámci pravidiel Európskej únie [deficit max. 3 % HDP], tak investori sa obávajú o celkovú zadlženosť vlády. To negatívne vplýva aj na talianske dlhopisy a akciový trh, a taktiež aj na euro a európske akcie. Trhy boli doteraz pokojné, verili totižto, že taliansky minister financií Giovanni Tria navyšovanie deficitu zastaví. Presadzoval rozpočet s deficitom 1,6 %.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

USA: Za druhým brehom Atlantiku bola zverejnená nálada v ekonomike podľa richmondského Fed-u. Trhový konsenzus očakával pesimistický vývoj oproti augustovej úrovni 24 bodov. No prekvapujúco nálada vzrástla v septembri na 29 bodov, čo je dlhoročná rekordná úroveň. Rovnaká situácia sa odohrala aj v prípade spotrebiteľskej dôvery podľa Conference of Board. Aj v tomto prípade trhy čakali pokles za augustovej úrovne 134,7 bodu, no naopak dôvera sa zvýšila na 138,4 bodu, čo je maximálna hodnota od konca roku 2000.

Z amerického realitného trhu bol zverejnený predaj nových domov, ktorý v auguste vzrástol o 3,5 % pri odhade trhového konsenzu o 0,5 %.

Rast veľkoobchodných zásob v auguste bol takmer trojnásobne väčší [0,8 %] ako trhy očakávali [0,3 %]. Viac ako dvojnásobne vyšší rast dosiahli aj augustové objednávky tovarov dlhodobej spotreby [o 4,5 %]. Trhový konsenzus počítal s rastom iba o 2 % po júlovom poklese o -1,7 %. Osobné príjmy v auguste nerástli tak ako trhy očakávali. Za august sa zvýšili o 0,3 %, pričom trhy očakávali rast o 0,4 %. Osobné výdavky rástli rovnakým tempom ako trhy očakávali, a to o 0,3 %. Zverejnená bola aj finalizácia ekonomického sentimentu University of Michigan. Tá v septembri dosiahla 100,1 bodu, čo je síce menej oproti prvému odhadu, no v porovnaní s augustovou úrovňou [96,2 bodu] si polepšila.

Najnovšou udalosťou záveru uplynulého týždňa bola podoba novej spoločnej dohody USA a Kanady o voľnom obchode – NAFTA, ktorej súčasťou je aj Mexiko. Rokovania o tejto dohode začali pred vyše rokom, keď Donald Trump dohodu spochybnil, že je nevýhodná pre Spojené štáty a presadil nové rokovania. Dohoda medzi USA a Mexikom bola uzavretá už v auguste, čakalo sa už len na to, že sa podarí Trumpovi dohodnúť aj s Kanadou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices