brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dohoda medzi Londýnom a Európskou úniou je na spadnutie. Politici hovoria o konkrétnych termínoch

BRUSEL / Dohoda medzi Európskou úniou a Londýnom o podmienkach odchodu z únie by mohla byť hotová možno už tento mesiac alebo v novembri. Povedal to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Predseda Európskej rady prehlásil, že verí v dohodu do konca roka.

Junker v rozhovore, s ktorými prišli rakúske médiá povedal: „Ak dohoda nebude hotová do konca októbra, tak to dokončíme v novembri.“  Podľa neho sa postoje oboch strán v posledných dňoch zblížili. „Ešte síce nie je hotová, ale naša vôľa dosiahnuť porozumenie s britskou vládou je nezlomná,“ dodal.

„Musíme sa vyhnúť scenáru odchodu z únie bez dohody,“ uviedol šéf Európskej komisie s tým, že taký vývoj by nebol dobrý pre ani jednu zo strán. Na otázku, či je ešte vôbec možné, aby Británia z EÚ neodišla, odpovedal vyhýbavo. „To je na uvážení britského parlamentu a britskej vlády. Do vnútorných vecí britského kabinetu sa nechcem miešať,“ povedal Juncker.

Už v piatok v rakúskom parlamente Juncker prehlásil, že dúfa v dohodu v novembri, ale dodal že jednania nie sú jednoduché, pretože EÚ „dostáva z Londýna rôzne signály,“ a zároveň sa na túto tému obrazne vyjadril, že: „Z britskej strany zaznieva mnohohlasný zbor a my sa tie hlasy snažíme dať dokopy, aby sme získali melódiu.“ Optimizmus ohľadom dohody EÚ s Britániou vyjadril v sobotu aj Donald Tusk: „Verím, že je šanca dosiahnuť dohody do konca roka.“

Briti schválili odchod svojej krajiny tesnou väčšinou v referende v júni 2016, z EÚ by mala podľa predbežných plánov Británia odísť v marci budúceho roka. Dohodu by ale Briti s EÚ mali dosiahnuť čo najskôr, pretože ju musia ratifikovať jednotlivé členské štáty Európskej únie.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices