ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Svetová ekonomika je na krok od obchodnej vojny, ktorá by mohla prerásť do krízy

BRATISLAVA / Diery v medzinárodnom obchode, nižšia spotreba domácností a chaos na finančných trhoch. Svetovú ekonomiku ovplyvňujú colné nezhody, ktoré by mohli prerásť do novej krízy. Jej následky by sme pocítili aj na Slovensku a dotkla by sa aj našich investícií. Varovné signály začínajú prichádzať paradoxne v čase, keď sa ekonomike nadmieru darí.

Slovná prestrelka medzi Spojenými štátmi a zvyškom sveta má nateraz iba podobu konfliktu. Nechýba ale veľa a môže sa rozhorieť do obchodnej vojny. Stačí, ak sa colná nákaza začne šíriť po svete a bude sa stále nabaľovať. „Môže spomaliť ekonomiku, môže viesť k recesii a to samozrejme ovplyvňuje akciové a dlhopisové trhy,“ uviedol Martin Kaňa, generálny riaditeľ PPSS PABK.

​Z toho by vyplývalo, že to pocítime aj na našich investíciách, aj keď v tejto oblasti patríme stále k začiatočníkom. „Celkovo majú Slováci zainvestovaných len približne 8 percent zo svojich úspor, čo na západe je aj dvojnásobok,“ povedal Marián Búlik, analytik OVB Allfinanz Slovensko. Naopak, na bežných účtoch máme stále miliardy eur. Ak už investujeme, tak až príliš opatrne. „Ľudia sa boja straty a idú do investovania s tým, aby neprišli o peniaze,“ dodal Marián Búlik.

Negatívne správy tomu rozhodne neprispievajú. Zavádzanie ciel ale ekonómovia považujú za nezmysel, pretože naň doplatí spotrebiteľ. „To znamená, že cena sa dvihne a spotrebiteľ nemá šancu, že by mu to štát nejako refundoval,“ objasnil Peter Baláž, Vvedúci katedry medzinárodného obchodu Európskej únie. „Trump si myslí, že migranti sú zlí a iné krajiny nám škodia. Keď tvrdí, že máme obchodný deficit s Čínou, tak ja ho mám s mojím holičom. On mi ostrihá vlasy, ja mu zaplatím – mne ale dorastú, takže som nič nezískal, no on mi peniaze nevráti,“ povedal Michael Bloomberg, bývalý starosta New Yorku.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Colná vojna ale môže mať ešte jeden negatívny efekt, a to skorší príchod potenciálnej krízy. „Na konci je zvyšovanie nezamestnanosti, pokles sociálnych výdajov a celkovo ekonomické poruchy,“objasnil Peter Baláž. Ani v ťažkých časoch ale šikovný investor nemusí prísť o peniaze, napríklad aj tie na dôchodok. „Mal by investovať pravidelne, napríklad mesačne, čím sa vyhne riziku poklesu trhov,“radí Martin Kaňa. Okrem toho, aj na kríze sa dá údajne zarobiť. Stačí nepanikáriť a namiesto predávania radšej nakupovať za menej peňazí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices