volby
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci kašlú na eurovoľby. V rebríčkoch účasti sú pravidelne na posledných miestach

Slovensko je pravidelne posledné v rebríčkoch účasti vo voľbách do EP. Naposledy prišlo voliť len 13,05% ľudí, pričom extrémne nízka bola najmä účasť mladých (6%).

Podľa posledného prieskumu Eurobarometer vyhliadky nie sú oveľa lepšie ani na máj 2019-najbližších volieb do EP sa s veľkou pravdepodobnosťou plánuje zúčastniť len 14% Slovákov, čo znamená, že nám patrí predposledná priečka v EÚ. Európsky priemer je 31%. 50% Slovákov tvrdí, že sa volieb veľmi pravdepodobne nezúčastní.

O voľby do EP sa dnes zaujíma celkovo 51% obyvateľov EÚ a len 28% Slovákov (70% sa o voľby do EP nezaujíma). Paradoxne,  viac Slovákov ako je európsky priemer, vie už dnes, kedy sa voľby budú konať. To, že budú v máji 2019 správne povedalo až 35% Slovákov a len 23% Európanov. 32% Slovákov vníma EP pozitívne (32% EÚ) a 47% neutrálne. Napriek tomu si menej Slovákov (35%) (48%) želá, aby EP hral v budúcnosti dôležitejšiu úlohu. Za dôležitejšiu rolu EP je až 48% Európanov.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Viac ako polovica Slovákov (51%) si stále myslí, že členstvo v EÚ je pozitívna vec (EÚ priemer 62%) a 77% Slovákov tvrdí, že sme z členstva profitovali (68% EÚ).

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices