vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Komárne sa odohrá najväčšie cvičenie teroristických útokov v Európe

KOMÁRNO / Medzinárodné protiteroristické cvičenie Atlas Common Challenge 2.0 bude doteraz najrozsiahlejším a najväčším cvičením svojho druhu v Európe. Počas cvičenia prebehne sedem scenárov možných teroristických útokov. Akcia bude prístupná aj verejnosti a maloletým, no iba v sprievode dospelej osoby.

Medzinárodné protiteroristické cvičenie Atlas Common Challenge 2.0 sa uskutoční v stredu 10. októbra. Je to  najrozsiahlejšie a najväčšie cvičenie aké sa doteraz uskutočnilo. „V rámci cvičenia sa paralelne odprezentuje sedem scenárov možných teroristických útokov. Celkový počet 2 800 operátorov – členov špeciálnych protiteroristických jednotiek, bude zasahovať v budovách, metre, autobuse, na lodiach, v lietadle a budú sa musieť vysporiadať aj s chemickými, biologickými a rádio-nukleárnymi hrozbami,“ uviedol rezort ministerstva vnútra.

Časť medzinárodného cvičenia sa uskutoční aj na Slovensku, konkrétne v Komárňanskej pevnosti v Komárne a prístup na podujatie bude mať aj verejnosť, a to bezplatne. „Divácku verejnosť v Komárne čaká scenár teroristického útoku v zastavanej oblasti. Za týmto účelom sa bude cvičenie realizovať v priestoroch Pevnosti v Komárne pod vedením slovenskej protiteroristickej jednotky Lynx Commando,“ informuje ministerstvo. Návštevníkov podľa rezortu čaká dramatický scenár, v ktorom nebude chýbať prepad verejného podujatia, rukojemnícka dráma a zásah viac ako 200 príslušníkov špeciálnych jednotiek zo šiestich štátov.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

„Na podujatí popri taktických postupoch odprezentujú najmodernejšiu ťažkú techniku, ktorá zahŕňa obrnené vozidlá, špeciálne hydraulické plošiny, vrtuľníky typu Bell 429, Mi-171 a Black Hawk Sikorsky UH-60. Niektoré špeciálne vozidlá budú na Slovensku verejne prezentované po prvýkrát. Uvidíte prácu policajných špecialistov – kynológov, ostreľovačov, ofenzívnych pyrotechnikov, medikov, vyjednávačov, zoskoky parašutistov, zlaňovanie z helikoptér, množstvo výbuchov,“ uviedlo ministerstvo s tým, že návštevu podujatia neodporúčajú ľuďom s citlivou povahou, nakoľko v areáli Komárňanskej pevnosti budú v rámci programu používané nástražné výbušné zariadenia a strelné zbrane. Podujatie sa začína v stredu o 8:30, pričom maloletí majú vstup na podujatie povolený len v sprievode dospelej osoby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices