Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Európsky zbor solidarity má vychovávať mladých ľudí k solidarite

Mladí ľudia z celej Európskej únie, ale aj z krajín mimo nej, majú možnosť prihlásiť sa do projektu, ktorého cieľom je pomáhať. Európsky zbor solidarity ponúka do konca roka 2020 možnosť pre 350 000 mladých ľudí vycestovať do zahraničia a pomôcť migrantom či obetiam živelných pohrôm. Vyčlenených je až 1,26 miliárd finančných prostriedkov.

Čo presne znamená európsky zbor solidarity?

Európska komisia ho navrhla najmä preto, aby ponúkla možnosť mladým ľuďom, zapojiť sa do činnosti v oblasti solidarity. Financovaný je z fondov Európskej únie a program je stanovený do roku 2020. Do konca roka 2018 by do neho malo byť zapojených okolo 100 000 mladých ľudí.

Je o tejto program záujem? Naplnia sa kapacity?

Myslím, že sa to naplní, pretože už pred mesiacom alebo dvoma bol ich počet okolo 70 000. Európska únia vyčlenila finančné prostriedky vo výške 44 miliónov, ale do roku 2020 je to 1,26 miliardy eur, ktoré by mali ísť do tohto fondu. Do roku 2020 by sa malo zapojiť asi 350 000 mladých. Hovoríme o tých po skončení vysokej školy, ale aj mladých ľuďoch, ktorí sú po skončení strednej školy a chcú si nechať čas, kým pôjdu na vysokú školu.

Ako vznikli európske zbory solidarity? Aká myšlienka sa s nimi spája?

Na začiatku sme si mysleli, že európske zbory solidarity vyriešia nezamestnanosť mladých. Na rokovaní pléna sme ale kládli dôraz na to, že nemajú nahrádzať zamestnanie. Výbor pre kultúru navrhol, aby sa finančné prostriedky, ktoré sa týkajú zamestnanosti, znížili z 20 percent na päť percent. Uvedomili sme si, že odkedy zbory fungujú, nenahrádza sa nimi nezamestnanosť mladých. Veľký podiel na dobrovoľníctve je práca, ktorá nie je platená. Nehovoríme ale, že to nemá so zamestnaním nič spoločné. Mladí ľudia účasťou nadobudnú určité návyky a pravidelnosť, pocit zodpovednosti a nakoniec sa možno aj zamestnajú tam, kde sa angažovali.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Je možnosť zapojiť sa pre mladých ohraničená hranicami Európskej únie alebo sa to týka aj krajín za hranicami únie?

Zbory solidarity pôsobia aj mimo Európskej únie. Dobrovoľníci môžu vytvoriť päťčlenné skupiny, ktoré sú zaregistrované spoločne. Druhá vec je, že sa o finančný príspevok zo zborov môžu uchádzať aj krajiny, ktoré nie sú členmi Európskej únie. Určité projekty sú teda otvorené aj pre ľudí, ktorí sú z krajín mimo Európskej únie. O financovanie sa môžu uchádzať aj verejné alebo súkromné subjekty, ktoré sídlia v iných ako v členských štátoch Európskej únie.

Ako funguje registrácia?

Mladí ľudia sa zaregistrujú na webe európskeho zboru solidarity a potom môžu vytvárať skupiny až piatich členov, ktorí sa budú realizovať v zbore solidarity pod vlastným vedením. Činnosti sú hlavne v oblasti sociálnej sféry, ale aj zdravotníctva. Ide o pomoc po živelných katastrofách či pomoc s migrantmi. Stále je ale nedoriešená otázka, či tento fond môžu používať aj firmy, ktoré majú na trhu práce zisk.

Aké očakávania vyplývajú od európskeho zboru solidarity?

Myslím, že prvotným cieľom bolo pri nedostatku pracovných síl pred niekoľkými rokmi, nenechať mladých ľudí v nečinnosti a ponúknuť im istú formu angažovanosti. Ďalším cieľom bolo vychovávať mladých ľudí k solidarite voči tým, ktorí ju potrebujú. Nie nadarmo je jedným z pilierov Európskej únie ochrana a rešpektovanie ľudskej dôstojnosti.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

O vik

Odporúčame pozrieť

chudoba

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024

Dobrovoľnícke činnosti v roku 2024 výrazne posilní nová možnosť financovania, ktorú dnes predstavila Komisia. Nová výzva …

Consent choices