STefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

KDH: Vláda chce opäť míňať hlavne pre seba

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) kritizuje návrh štátneho rozpočtu na rok 2019 v ktorom vláda opäť posúva vyrovnané hospodárenie a namiesto orientácie na pomoc ľuďom a budúcnosť Slovenska míňa peniaze hlavne na seba. Podľa europoslanca a člena Predsedníctva KDH Ivana Štefanca je návrh rozpočtu ukážkou toho, že strana Smer jednoducho nevie šetriť, pretože výdavky štátu za jeho vlád  stúpajú najrýchlejšie v EÚ. Podľa Štefanca je to najokatejšie na neustálom raste rezerv vlády, ktoré majú pre budúci rok narásť oproti očakávanej skutočnosti tohto roku o neuveriteľných 940 miliónov eur. „Je evidentné, že vláda si takúto obrovskú sumu odložila na predvolebné kupovanie si voličov a ďalšie nezmyselné rozdávanie svojim priaznivcom. Pritom sú tu mnohé oblasti, kde peniaze odoberá a ochudobňuje a ohrozuje tak občanov. Ide hlavne o podporu bývania pre mladé rodiny, ktoré vláda významne obmedzila a tiež o cestnú a železničnú infraštruktúru, kde výdavky neustále klesajú, hoci práve túto oblasť prezentuje ako svoju prioritu,“ upozorňuje Štefanec.

Kritizuje tiež, že v čase vysokého výberu daní a rekordných príjmov štátu sa nepripravujú opatrenia na horšie časy, ale zavádzajú sa ďalšie nesystémové dávky. „Najväčším nezmyslom je takzvaný osobitný odvod pre reťazce, ktorý oberie priemernú päťčlennú slovenskú rodinu o viac ako 100 eur ročne a pozitívny dopad nebude žiaden. Nepochopiteľný je tiež neustály nárast počtu úradníkov. Na budúci rok to bude až o 6500 viac. Slovensko má tretí najväčší počet úradníkov na sto obyvateľov v Európskej únii. Žiaľ, kvalita služieb občanovi tomu nezodpovedá.“

Podľa Štefanca by zodpovedná vláda mala investovať najmä do školstva, infraštruktúry a inovácií. Ďalší člen predsedníctva KDH Andrej Klapica dodáva, že Slovensko bude o niekoľko rokov čeliť úplne iným výzvam ako dnes a my sa na to už teraz musíme pripravovať. „Ak budeme v inováciách stagnovať, naša konkurencieschopnosť bude neustále klesať. Bohužiaľ, vlády s účasťou strany Smer-SD namiesto toho, aby talentovaným vedcom vytvárali kvalitné podmienky, tak ich systematicky zo Slovenska vyháňajú. Negatívnymi dopadmi takejto politiky budeme trpieť ešte veľmi dlho,“ dodáva Klapica.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices