Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia je podľa Lajčáka silná, aj keď čelí snahám zvonku oslabiť ju

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák diskutoval na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave spolu s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom o aktuálnych európskych otázkach v rámci debaty nazvanej „EÚ v roku 2018: Môže byť Európa úspešná po voľbách do Európskeho parlamentu?“.

Minister na margo uvedených volieb vyjadril nádej, že volebná účasť bude na budúci rok vyššia, ako tomu bolo v rokoch 2009 a 2014. Zároveň vyzval tých, ktorí sú proeurópski orientovaní, aby prišli k volebným urnám. „Môžete si byť totiž istí, že prídu tí, čo v EÚ neveria. Moje minimalistické želanie je, aby prišlo voliť viac ľudí, ako minule a maximalistické, aby ich bolo aspoň toľko, koľko je na Slovensku priaznivcov Európskej únie“, dodal.

Európska únia je podľa šéfa slovenskej diplomacie silná, aj keď čelí snahám zvonku oslabiť ju. Najmä zo strany tých, ktorí ju vnímajú ako konkurenta. Euro považuje za úspešný projekt. Európska fiškálna politika je zdravá, rozumná a nevidí žiaden dôvod na paniku. EÚ nebýva vždy jednotná, čo sa prejavilo viackrát v prípade migrácie. M. Lajčák v tejto súvislosti skonštatoval, že tí, čo kritizovali SR za jeho postoj k migračnej kríze v minulosti, dnes prichádzajú s krokmi, ktoré Slovensko a podobne zmýšľajúce krajiny presadzovali tri roky dozadu.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Je dôležité, aby sa EÚ v otázke Schengenu uberala správnym smerom k plnej obnove slobody pohybu v rámci tohto priestoru. Je absolútne nevyhnutné, aby mala únia pod kontrolou ochranu svojich vonkajších hraníc. Minister reagoval aj na viaceré otázky z auditória. Stretnutie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka s predsedom Štátnej Dumy Ruskej federácie Vjačelsavom Volodinom podľa neho vybočilo z rámca oficiálnej zahraničnej politiky Slovenska. K prípadu Skripaľ skonštatoval, že Slovensko podniklo kroky v súlade s líniou EÚ. „Nik zo zahraničia nás nekritizuje za to že by sme neurobili dosť. Kritika prichádza zvnútra krajiny a považujem ju za účelovú“, skonštatoval a dodal, že vyhostenie zahraničných diplomatov je vnútropolitické, nie zahraničnopolitické rozhodnutie, ktoré sa prijíma na najvyššej úrovni za účasti tajných služieb.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices