sacharovova cena
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament oznámil tohtoročných finalistov Sacharovovej ceny

Do finále Sacharovovej ceny sa tento rok dostali ukrajinský režisér Oleg Sencov, 11 organizácii, ktoré zachraňujú migrantov v Stredozemnom mori a marocký aktivista Násir Zifzáfí.

Tohtoročných finalistov Sacharovovej ceny vybral zahraničný výbor EP spoločne výborom pre rozvoj. O tom, kto cenu nakoniec získa, rozhodne 25. októbra politické vedenie parlamentu.

Do užšieho výberu sa dostali:

Oleg Sencov, ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymu. Moskovský vojenský súd ho v auguste 2015 odsúdil na dvadsať rokov väzenia za údajné plánovanie teroristických úrokov. Proti jeho uväzneniu protestujú nielen mimovládne organizácie, ale kritika Kremľa zaznela aj z EÚ. Sencov na protest v ruskom väzení držal od 14. mája hladovku. Domáhal sa tak oslobodenia „všetkých ukrajinských politických väzňov“ z ruských väzníc. Ukončil ju 6. októbra, nakoľko mu podľa jeho advokáta hrozila nútená výživa.

Jedenásť mimovládnych organizácií pôsobiacich v Stredozemnom mori, kde od roku 2015 organizujú humanitárne akcie na záchranu utečencov a migrantov. Ide o nasledovné organizácie: Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontières International), Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch a SOS Mediterranée.

Násir Zifzáfí, vodca masových protestov hnutia Hirak v Maroku. Zifzáfí organizoval demonštrácie proti korupcii, represiám a zneužívaniu moci. V máji 2017 ho tamojšie úrady zatkli a odsúdili na dvadsať rokov väzenia za údajné sprisahanie a podrývanie štátnej bezpečnosti. Ďalší odsúdení členovia hnutia Hirak boli tento rok v auguste na základe milosti od kráľa Mohameda IV z väzenia prepustení. Zifzáfí je však stále uväznený. Od konca augusta drží protestnú hladovku.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Kedy sa dozvieme meno lauráta?

O tom, kto sa stane laureátom Sacharovovej ceny, rozhodne tzv. Konferencia predsedov v zložení predsedu parlamentu a predsedov politických frakcií. Víťaz dostane aj finančnú podporu vo výške 50 tisíc eur. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 12. decembra na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu počas plenárneho zasadania.

História cena

Cena za slobodu myslenia nesie meno niekdajšieho sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova. Európsky parlament ju udeľuje už od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktorý obhajujú ľudské práva a slobody, tento rok bude udelená už po tridsiaty krát. Vlani ju dostala demokratická opozícia vo Venezuele.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices