Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä práva zamestnancov a emisie CO2

Parlamentné výbory budú tento týždeň hlasovať o právach zamestnancov, znižovaní emisií CO2 z kamiónov a prepájaní európskych informačných systémov na kontrolu hraníc.

Členovia zamestnaneckého výboru budú vo štvrtok hlasovať o nových pravidlách, ktoré by mali priznať viac práv ľuďom, ktorí pracujú na neistých pracovných miestach. Legislatívny návrh napríklad od zamestnávateľov požaduje, aby boli transparentnejší ohľadne pracovných podmienok aby sa postarali o lepšiu bezpečnosť.

Emisie CO2 z kamiónov

Vo výbore pre životné prostredie sa bude v ten istý deň hlasovať o nových záväzných cieľov na redukciu emisií CO2 za kamiónov. Tieto emisie predstavujú 6% všetkých emisií skleníkových plynov v EÚ a zatiaľ sa nespomínajú v žiadnej schéme, ktorá by si kládla za cieľ znižovať ich.

Hraničné kontroly

Výbor pre občianske slobody hlasuje v pondelok o dvoch nových legislatívnych návrhoch, ktoré by mali uľahčiť a zefektívniť výmenu údajov medzi rozličných európskymi informačnými systémami. Nové pravidlá by mali pomôcť pri ochrane vonkajších hraníc, zlepšiť riadenie migrácie i bezpečnosť vnútri EÚ.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Rozvoj a inovácie

V stredu do parlamentu v Bruseli zavíta Bill Gates. Zúčastní sa debaty o rozvoji a inováciách, ktorú organizuje rozvojový výbor spoločne s parlamentných think-tankom. Na debate bude prítomná aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices