elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko v Bruseli prejavilo záujem o výrobu batérií pre elektromobily

BRATISLAVA – Na Slovensku sa možno budú vyrábať batérie do elektromobilov. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz v Bruseli na rokovaní Európskej aliancie pre batérie okrem iného partnerov informoval o vzniku Slovenskej aliancie pre batérie, ktorá podľa neho potvrdzuje strategický záujem Slovenska o toto odvetvia priemyslu.

„Slovensko má záujem podporovať výskum, vývoj a konkurencieschopnú a udržateľnú priemyselnú výrobu batérií,“ povedal Ferencz.

Konkrétne opatrenia v tomto smere bude obsahovať Akčný plán rozvoja elektromobility, na ktorom rezort hospodárstva v súčasnosti finišuje. „Jedným z najvýraznejších trendov a smerovaní v oblasti dopravy a mobility v Európe, a tiež v SR, je stále rastúci záujem o elektromobilitu. Preto máme prirodzený záujem, aby sme elektrické komponenty na výrobu týchto áut nedovážali zo zahraničia, ale boli schopní si ich vyrobiť na Slovensku,“ zdôraznil štátny tajomník.

Eurokomisár pre vznik energetickej únie Maroš Šefčovič na rokovaní Európskej aliancie pre batérie uviedol, že Európska únia sa v súčasnosti snaží vybudovať celý reťazec s trvalo udržateľnou výrobou batérií, pričom sa to snaží robiť „rýchlosťou svetla“. „Odhadovaný trh batérií v EÚ bude mať v roku 2025 hodnotu približne 250 mld. eur ročne, čo predstavuje veľmi veľkú obchodnú príležitosť pre európske firmy,“ konštatoval.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Európska aliancia pre batérie vznikla pred rokom a jej cieľom je urýchliť vytvorenie konkurencieschopného dodávateľského reťazca pre výrobu batérií v Európe. Jej vznik inicioval podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Aliancia združuje zástupcov z EK, Európskej investičnej banky, kľúčových aktérov v oblasti inovácií, priemyslu a zástupcov členských krajín.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices