hurikan
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európu a svet ničia hurikány aj tajfúny. Extrémy počasia budú pokračovať

BRATISLAVA / Za posledný mesiac svet zažil celú sériu hurikánov a tajfúnov. Posledné dva zasiahli výnimočne aj krajiny Európy na pobreží Atlantiku. Tornádo sa nečakane objavilo dokonca aj na východnom Slovensku. Či máme očakávať takéto pohromy častejšie – tak na tom sa experti zhodnúť nevedia. Zhodujú sa však v tom, že extrémy počasia budú pokračovať.

Svet zasiahla séria celá séria tajfúnov a hurikánov – Florence, Mangkhut, Trami, Michael, Callum, alebo Leslie. Európanov však prekvapil práve hurikán Leslie, ktorý počas víkendu zasiahol juhozápadné krajiny Európy, a Slovákov zas tornádo vo východoslovenskej dedinke Lekárovce. Podľa Petra Jurčoviča však nejde o úplne výnimočné javy. A podobne ani hurikán v Európe nie je výnimkou.

Dokonca sa nedá vraj hovoriť ani o tom, že by boli ničivejšie. Najväčším cyklónom bol tajfún. „Volal sa Typ bol v októbri v roku 1979. Jeho rozmery boli tak veľké, že keby sme ho presunuli nad USA, tak pokryje celé USA,“ povedal meteorológ Peter Jurčovič.

Pokiaľ ide o rýchlosť vetra, najrýchlejší cyklón presiahol 300 kilometrov za hodinu. „V Tatrách keď padali stromy tak to bolo niečo nad 200 kilometrov,“ pokračoval Jurčovič. S extrémnym počasím sa určite budeme stretávať aj naďalej. Otázka je, v akej sile a intenzite sa budú prejavovať. Niektorí odborníci hovoria o tom, že môžeme čoskoro očakávať cyklóny s rýchlosťou, na aké doteraz nemáme ani stupnicu a bolo by dobré ju rozšíriť. Tá terajšia má 5 stupňov a končí nad 300 km za hodinu.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Častejšie sa zrejme bude stretávať s hurikánmi aj západná Európa. „Pribúdajú tie extrémy, treba s tým rátať aj v budúcnosti. A to nejde len o pobrežie ale aj o stred Európy,“ dodal Jurčovič.

A nemusia to byť vraj iba veterné smršte či tornáda. V každom prípade v porovnaní s prímorskými krajinami a svetom si tu žijeme stále v relatívnom bezpečí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices