Filmova cena LUX
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tri filmy, ktoré sa dostali do finále Filmovej ceny LUX, si budete môcť pozrieť aj v Bratislave

Do finále Filmovej ceny LUX sa tento rok dostali tri filmy so silnými ženskými postavami. Všetky si ich budete môcť zdarma pozrieť počas Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave. 

Styx, Žena vo vojne (Woman at War), Druhá strana všetkého (The Other Side of Everything) – to sú filmy, ktoré sa tento rok dostali do užšieho výberu na Filmovú cenu LUX, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament. Všetky tri sú príbehmi silných žien. Žien, ktoré hľadajú šťastie, preberajú zodpovednosť a konfrontujú svoje hodnoty. Hovorí sa v nich o troch témach, ktoré čoraz viac rezonujú v našej spoločnosti: migrácii, nacionalizme a ochrane životného prostredia.

Všetky tri filmy si budete môcť ísť pozrieť počas Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave, ktorý sa bude konať od 8. do 13. novembra. Budete mať aj možnosť hlasovať o svojom favoritovi, ktorý potom získa cenu publika.

Filmové dni LUX

Milovníci filmov si budú môcť pozrieť všetky tri súťažné snímky počas Filmových dní LUX, ktoré sa budú konať po celej Európe buď v kinách alebo ako súčasť filmových festivalov. Na pláne je viac ako 200 premietaní na viac ako 20 festivaloch. Všetky filmy sú na náklady Európskeho parlamentu otitulkované do 24 úradných jazykov EÚ.

Tak ako aj po minulé roky, aj tento rok budete môcť hlasovať o svojom favoritovi a to do 31. januára 2019. Ak sa na vás pritom usmeje šťastie, pozveme vás v júli na filmový festival do Karlovych Varov, kde budete môcť osobne vyhlásiť víťaza ceny publika.

Diskutuje s režisérmi

Tento rok organizujeme aj diskusie s režisérmi. Budeme ich vysielať z Bruselu. 6. novembra to bude režisérka filmu Druhá strana všetkého Mila Turajlić, 7. novembra Benedikt Erlingsson (Žena vo vojne) a 8. novembra Wolfgang Fischer (STYX). Debaty budeme vysielať po premietaní filmov. Vaše otázky budete môcť režisérom klásť cez Twitter, Facebook alebo Instagram.

Finalisti

Druhá strana všetkého (The Other Side of Everything) je dokument od srbskej režisérky Mily Turajlić. Prostredníctvom príbehu Srbijanky Turajlić, ktorá bola politickou oponentkou Miloševičovho režimu, skúma nielen nedávnu srbskú históriu, boj proti nacionalizmu a za demokraciu, ale vo všeobecnosti zodpovednosť každej generácie za svoju budúcnosť.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Hlavnou hrdinkou filmu Žena vo vojne (Woman at War) od islandského režiséra Benedikta Erlingssona je Halla – energická a nápaditá učiteľka hudby, ktorá žije druhý život ako bojovná Amazonka a ochrankyňa prírody proti ťažbe. Práve vo chvíli, keď plánuje svoju najodvážnejší operáciu proti miestnej hlinikárni, sa dozvie, že jej žiadosť o adopciu bola konečne uznaná a na Ukrajine na ňu čaká malé dievčatko.

Styx od rakúskeho režiséra Wolfganga Fischera vyzerá zo začiatku ako dokumentárny film, no v skutočnosti ide o majstrovsky spracovanú alegóriu o našom rozpoltenom svete a ambivalentnom postoji k utečencom. Hlavná hrdinka Rike si plní svoj sen a plaví sa na svojej jachte po Atlantiku. Idyla na otvorenom mori sa zmení na nočnú moru, keď sa ocitne nablízko nebezpečne zničenej lode plnej utečencov, ktorí zúfalo potrebujú pomoc. Rike stojí pred rozhodnutím, či sa poplaví ďalej, ako jej káže pobrežná hliadka vo vysielačke, alebo sa bude riadiť svojim pocitom zodpovednosti voči ľuďom v núdzi.

Ako sa postupuje pri výbere víťaza

Všetky tri filmy budeme už od tohto týždňa vysielať v Európskom parlamente. Poslanci budú môcť po ich zhliadnutí hlasovať o svojom favoritovi. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutoční 14. novembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Filmová cena LUX

Európsky parlament touto cenou každoročne odmeňuje európske filmy, ktoré poukazujú na súčasné politické a sociálne výzvy. Víťazným filmom sa dostane podpory pri preklade a uvádzaní do kín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices