chemicke zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ bojuje proti používaniu a šíreniu chemických zbraní

Rada prijala nový režim reštriktívnych opatrení s cieľom bojovať proti používaniu a šíreniu chemických zbraní. Toto rozhodnutie priamo nadväzuje na závery Európskej rady z 28. júna 2018.

EÚ bude teraz môcť ukladať sankcie proti osobám a subjektom, ktoré sú zapojené do vývoja a používania chemických zbraní, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť a miesto pôsobenia.

Reštriktívne opatrenia sú zamerané proti osobám a subjektom, ktoré sú priamo zodpovedné za vývoj a používanie chemických zbraní, ako aj proti tým, ktorí poskytujú finančnú, technickú a materiálnu podporu, a tým, ktorí im pomáhajú, podnecujú ich alebo sa s nimi spolčujú.

Sankcie pozostávajú v prípade osôb zo zákazu cestovania do EÚ a zo zmrazenia majetku, a v prípade subjektov zo zmrazenia majetku. Okrem toho sa osobám a subjektom z EÚ zakazuje poskytovať osobám a subjektom zaradeným na zoznam finančné prostriedky.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Toto rozhodnutie prispeje k úsiliu EÚ bojovať proti šíreniu a používaniu chemických zbraní, ktoré sú vážnou hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť. Podporuje sa ním celosvetový zákaz chemických zbraní ustanovený v Dohovore o chemických zbraniach na pozadí silnejúcich chemických útokov v rôznych častiach sveta.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices