May, Juncker
Britská premiérka Theresa May a predseda EK Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union.

Rokovania o brexite uviazli na jednom spornom bode. Napriek tomu prevláda optimizmus

BRUSEL / Rokovania európskych lídrov o brexite v Bruseli nepriniesli dohodu a ďalší plánovaný summit zrušili. Nie je totiž o čom rokovať. Veľká Británia tak zrejme získa ďalších niekoľko mesiacov na to, aby sa odpojila od únie.

Angela Merkel, luxemburský premiér Xavier Bettel a Emmanuel Macron sa deň pred rokovaním o brexite spolu vybrali na pivo. Vtedy ešte nevedeli, že ich čaká ďalší brexitový krach. Theresa May svojich európskych kolegov sklamala. „Z jej úst sme sa v zásade nedozvedeli nič nové,“ povedal slovenský premiér Peter Pellegrini. Eurolídri sa teda dohodli, že je zbytočné robiť v novembri brexitový samit.

Británia ale podľa všetkého dostane čas naviac po brexite o niekoľko mesiacov. Sporným ostáva režim na hraniciach s Írskom a britským Severným Írskom. Brusel totiž trvá na tom, že nesmie vzniknúť tvrdá hranica. Londýn to ale vníma ako narušenie územnej celistvosti krajiny. „Ohľadom dohody o odchode je tam ešte niekoľko sporných bodov ohľadom severoírskych hraníc,“ povedala May.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Viacerí politici vyjadrili po rokovaniach aj kus optimizmu, keďže 90 percent vecí okolo brexitu už je dohodnutých. „Vyriešili sme budúce postavenie občanov členských krajín EÚ vo Veľkej Británii, dohodli sme sa aj na finančnom vyrovnaní,“ dodal Pellegrini. Naďalej tak pretrváva nádej, že sa obe strany nakoniec dohodnú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices