Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. Foto: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Čím je spolupráca Česka a Slovenska užšia, tým sú výsledky lepšie

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani si v utorok v Štrasburgu prevzal pamätný kríž vyhotovený pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a konca prvej svetovej vojny.

Podujatie pripravila skupina slovenských a českých europoslancov, medzi ktorými bol aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec. „Celá Európska únia by si do budúcna mala strážiť svoje kresťanské hodnoty. V Európskej únii neexistujú tak blízke krajiny ako sú Slovensko a Česko, spolu rozvíjame európsku kultúru. Spolu budujeme spoločný európsky dom, preto, aby sa ľuďom žilo lepšie. Čím je spolupráca medzi Slovenskom a Českom bližšia, tým prináša lepšie výsledky,“ povedal. Podujatie spolu s ním vytvoril český europoslanec Luděk Niedermayer a Michaela Šojdrová.

Na podujatí vystúpila aj jednotka čestnej stráže z Klubu vojenskej histórie Slovensko a český spevokol AVE. Práve z rúk Ivana Štefanca si Antonio Tajani prebral kríž, ktorý bude vystavený v priestoroch Európskeho parlamentu. „Kríž je symbol, ktorý nás spája a spája aj všetky národy v Európskej únii. Kríž nájdete po celej Európskej únii, je to naša identita a naša budúcnosť. Keď chceme budovať modernú spoločnosť, tak som si istý, že bude trvalá len vtedy, ak ju založíme na stabilných hodnotách, ktoré sú overené rokmi, stáročiami či tisícročiami. Takými hodnotami sú symboly kresťanstva,“ dodal Štefanec.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Autorom pamätného kríža, ktorý bude vystavený v priestoroch Európskeho parlamentu, je český sochár Otmar Oliva.

O vik

Odporúčame pozrieť

Značku Slovenský dom v Bruseli podporila aj výtvarníčka Lenka L. Lukačovičová

Ďalšie umelecké dielo v rámci projektu streetart galérie 40 x 60 Brussels bolo v pondelok …

Consent choices