benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Využívanie alternatívnych palív si vyžaduje rýchlejší rozvoj infraštruktúry

Doprava má z hľadiska dosahovania existujúcich klimatických cieľov v Európskej únii (EÚ) významný potenciál. Aktuálne zodpovedá za približne štvrtinu vyprodukovaných skleníkov plynov a zároveň je jediným odvetvím, kde množstvo vypúšťaných emisií ešte stále narastá.

Jednou z možností ako zmeniť súčasný trend je výraznejšia podpora využívania alternatívnych palív. To si samozrejme vyžaduje rýchlejší a efektívnejší rozvoj príslušnej infraštruktúry,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Práve pokrok v oblasti zavádzania infraštruktúry pre alternatívne palivá je jednou z tém dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

Na európskej úrovni bola v tejto oblasti v roku 2014 prijatá smernica, ktorá priniesla pomerne veľkú flexibilitu a žiadne záväzné ciele smerom k členským štátom,“ priblížila poslankyňa. Ambície a aj pokrok jednotlivých krajín v tejto oblasti sa tak vo veľkej miere odlišujú.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Spoločným cieľom je nepochybne obmedzenie negatívnych environmentálnych vplyvov sektoru dopravy. Ďalšie budovanie samotnej infraštruktúry musí ísť spoločne s rozvojom na trhu s nízko emisnými vozidlami,“ uviedla Monika Beňová. Podpora využívania alternatívnych palív a budovania súvisiacej infraštruktúry je dôležitá aj z hľadiska znižovania závislosti na dovoze fosílnych palív a pre posilňovanie energetickej bezpečnosti EÚ a jej členských krajín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberá vôbec prvým európskym legislatívnym predpisom o boji proti násiliu …

Consent choices