Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Rusko hrozí Európe. Ak príjme americké rakety, môže čakať odvetu

MOSKVA / V prípade vypovedania zmluvy INF a ak by Američania poslali do Európy svoje rakety, Rusko zareaguje rovnakým spôsobom. Európa by sa takto mohla stať cieľom a vystaviť sa nebezpečenstvu odvety zo strany Ruska.

Ruský prezident upresnil, že európske krajiny by mali pochopiť, že sa vystavujú riziku „možného raketového útoku“„Európa sa vystaví nebezpečenstvu možného odvetného úderu Ruska, ak bude súhlasiť s rozmiestnením amerických rakiet na svojom území,“ povedal ruský prezident Vladimir Putin. Prezident východnej mocnosti pritom nezabudol pripomenúť prípad studenej vojny, kedy boli na starom kontinente rozmiestnené napríklad balistické rakety stredného doletu schopné niesť jadrové hlavice.

Správu o rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa vypovedať zmluvu o likvidácii rakiet stredného doletu (INF) priniesol do Moskvy bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton. Túto správu podložil tým, že Rusko údajne zmluvu porušuje. Američania podľa Putina nepredložili žiadne dôkazy o tom, že by Rusko porušilo zmluvu. „Sami ju pritom porušujú,“ dodal podľa idnes.cz ruský prezident.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

O osude zmluvy, ktorú v roku 1987 na samite vo Washingtone podpísali vtedajší najvyšší predstavitelia Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan, by sa mali Putin s Trumpom dohodnúť 11. novembra v Paríži, kde chcú obaja štátnici osláviť 100. výročie konca prvej svetovej vojny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices