Oleg Sencov
Oleg Sencov. PHOTO: © European Union-EP.

Sacharovovu cenu za rok 2018 získal režisér Oleg Sencov

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia tento rok získa ukrajinský filmový režisér Oleg Secov. Ocenenie mu bude slávnostne odovzdané 12. decembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. 

Vo štvrtok 25. októbra o tom rozhodlo politické vedenie Európskeho parlamentu v zložení predsedu EP a šéfov politických skupín. Sencov bol vybraný spomedzi troch finalistov.

“Filmový tvorca Oleg Sencov, ktorý sa vystavil ohrozeniu života, sa vďaka svojej odvahe a odhodlaniu stal symbolom úsilia za vyslobodenie politických väzňov nielen v Rusku ale aj na celom svete. Európsky parlament chce udelením Sacharovovej ceny ukázať svoju solidaritu s ním aj s jeho cieľmi. Žiadame, aby bol okamžite prepustený. Jeho osobný boj nám pripomína, že sme povinní obhajovať ľudské práva na celom svete a za všetkým podmienok,” uviedol dnes pri vyhlásení víťaza predseda parlamentu Antonio Tajani.

Oleg Sencov

Ukrajinský filmový režisér a odporca ruskej anexie Krymu bol vojenským súdom odsúdený na dvadsať rokov väzenia za údajné „plánovanie teroristických útokov“ – rozhodnutie, ktoré organizácia Amnesty International označila ako „nespravodlivé.“

Sencov sa stal symbolom pre približne 70 Ukrajincov, ktorých ilegálne zatkli ruské okupačné jednotky na Kryme a odsúdili na dlhoročné tresty odňatia slobody. Od polovice mája držal protestnú hladovku, ktorú ukončil 6. októbra potom, ako mu hrozili nútenou výživou.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Slávnostné odovzdávanie

Cena, ktorej súčasťou je aj finančná odmena vo výške 50 tisíc eur, bude slávnostne odovzdaná 12. decembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Finalisti

Do finále sa tento rok okrem Sencova dostali viaceré mimovládne organizácie, ktoré zachraňujú životy migrantov v Stredozemnom mori a Nasser Zefzáfí, voda hnutia Hirak, ktoré v Maroku organizuje masové prostesty. Na odovzdávací ceremoniál budú pozvaní aj oni.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices