saudska arabia
Novinár zo Saudskej Arábie Chášukdží. PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament žiada zastavenie vývozu zbraní do Saudskej Arábie

Európsky parlament v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího vyzval členské štáty EÚ, aby zaviedli celoúnijné embargo na vývoz zbraní do Saudskej Arábie.

Poslanci v nelegislatívnom uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 325 (za): 1 (proti): 19 (zdržalo sa hlasovania), s mimoriadnym pobúrením odsúdili mučenie a vraždu Džamála Chásúkdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule. Parlament v tejto súvislosti požaduje nezávislé a nestranné medzinárodné vyšetrenie okolností vraždy saudskoarabského novinára a potrestanie osôb, ktoré sú za ňu zodpovedné.

Uznesenie zároveň konštatuje, že vzhľadom na absolútnu kontrolu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána nad bezpečnostnými službami je veľmi nepravdepodobné, že by sa operácia uskutočnila bez jeho vedomia alebo vplyvu.

Výzva na celoúnijné zbrojné embargo

Poslanci opäť vyzvali vlády členských štátov, aby v Rade (ministrov) EÚ prijali spoločnú pozíciu a zaviedli celoúnijné embargo na vývoz zbraní do Saudskej Arábie. Európsky parlament požadoval zavedenie zbrojného embarga voči Saudskej Arábii aj v minulosti, naposledy v uznesení zo 4. októbra, a to v súvislosti s krutou občianskou vojnou v Jemene.

Uznesenie vyzýva šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogherini a členské štáty, aby boli po zistení všetkých skutočností pripravení uložiť cielené sankcie – vrátane zákazu vydávania víz a zmrazenia aktív – voči jednotlivcom zo Saudskej Arábie.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Parlament tiež požiadal členské štáty, aby na ďalšom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve dňa 5. novembra nastolili otázku členstva štátov, v ktorých je dodržiavanie ľudských práv veľmi pochybné, vrátane Saudskej Arábie.

Súvislosti

Prominentný saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží je nezvestný od 2. októbra, keď vošiel do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule. Jeho zmiznutie vyvolalo špekulácie o okolnostiach jeho smrti, vrátane tvrdení, podľa ktorých bol mučený a brutálne zavraždený saudskoarabskými agentmi v priestoroch konzulátu. Jeho telo sa dosiaľ nenašlo.

Saudská Arábia sprvu akúkoľvek účasť na zmiznutí či vražde Džamála Chášukdžího odmietala, po veľkom medzinárodnom tlaku však Rijád priznal, že novinár, ktorý je známym kritikom saudskoarabského režimu, zomrel v priestoroch konzulátu.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices