Zlava-velvyslanec EU v Burkina Faso, Figel, prezident Burkiny Faso
Zľava veľvyslanec EÚ v Burkine Faso, Ján Figeľ a prezident Burkiny Faso. PHOTO: Kancelária JF.

V Burkine Faso zlyháva štát, rastie chudoba a extrémizmus, tvrdí o jednej z najchudobnejších krajín na svete J. Figeľ

Figel
Ján Figeľ s predstavitelmi 3 hlavných náboženstiev v Burkina Faso, tradicionalistom, katolíkom, moslimom. PHOTO: Kancelária JF.

V Burkine Faso vzrástol násilný extrémizmus, uviedol počas svojej trojdňovej návštevy západoafrického štátu Burkina Faso osobitný vyslanec pre podporu náboženskej slobody vo svete Ján Figeľ. Napriek nárastu extrémizmu a chudoby v Burkine Faso môže krajina podľa Figeľa inšpirovať pokojným spolužitím náboženských komunít. 

„Príčiny nárastu násilného extrémizmu sú viaceré. Osobitne je to zlyhanie štátu a chudoba, nárast pašeráctva a náboženský prozelytizmus financovaný niektorými štátmi Pezského zálivu,“ hovorí  Ján Figeľ. Cieľom jeho cesty je okrem iného povzbudiť medzináboženský dialóg a spoluprácu a hľadať spolu s predstaviteľmi krajiny spôsob a nástroje, ktorými môže EÚ lepšie napomôcť dosiahnuť udržateľný rozvoj. 

„Burkina Faso si napriek problémom uchovala a rozvinula model pokojného spolužitia rozmanitých spoločenstiev, zvlášť moslimov, kresťanov a tradičných afrických animistov. To je veľmi cenná skúsenosť a inšpirácia pre iné krajiny Afriky, ktoré prežívajú sociálne napätie a hlboké konflikty,“ dodáva Figeľ. Osobitného vyslanca na návštevu krajiny pozval prezident Burkiny Faso Roch Kaboré, s ktorým Figeľ vo štvrtok rokoval. Prijal ho tiež predseda parlamentu, ministri mládeže, spravodlivosti a vzdelávania. V programe sú ďalej stretnutia s predstaviteľmi náboženského a spoločenského života a návšteva škôl pre chudobné deti a projektov sociálnej kohézie. 

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

Burkina Faso patrí k najchudobnejším krajinám sveta. Krajina s 18 miliónmi obyvateľov čelí nielen ekonomickým a sociálnym problémom, ale v posledných rokoch aj rastúcemu počtu teroristických útokov. Za tri roky bolo takto zabitých 250 ľudí. Cieľmi útokov sa stali civilisti a školy, čo viedlo k uzavretiu vyše 500 škôl. Až 56-tisíc detí je tak mimo vyučovania a 38-tisíc ľudí ušlo zo svojich domovov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Podceňujeme nárast extrémizmu v spoločnosti, popierači holokaustu sú aj v Európskom parlamente

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Čas …

Consent choices