pas
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ani žena, ani muž. V Európe vydali prvý pas pre tretie pohlavie

AMSTERDAM / Holandsko vydalo prvýkrát v histórií pas s označením X – čo neuvádza ženské a ani mužské, ale neutrálne pohlavie. Pre prvý pohlavne neutrálny pas sa rozhodla 57- ročná Leonè Zeegers.

Leonè Zeegers sa pôvodne narodila ako muž a rovnako jej toto pohlavie zapísali aj do rodného listu. Až počas puberty podľa vlastných slov začala pociťovať problémy s vlastným pohlavím. K operácii sa podujala v roku 2001. Aj napriek tomuto zákroku sa žena necíti byť ani ženou a ani mužom a sama seba identifikuje ako tretie pohlavie alebo intersexuála.

Holandský súd v máji roku 2018 umožnil ľuďom, ktorí sa neidentifikujú ako ženy alebo muži uvádzať v oficiálnych dokumentoch neutrálne pohlavie pod označením X.

Holandsko je prvou krajinou v rámci Európy, ktorá vydala takýto pas. Podobnú možnosť pre ľudí ale schvaľuje aj Nemecko, kde vláda odsúhlasila návrh zákona a momentálne čaká na svoje prejednanie v rámci nemeckého parlamentu. „Vláda kancelárky Angely Merkel schválila príslušný zákon 15. augusta 2018. V súčasnej dobe je zákon v parlamente a prechádza legislatívnou procedúrou,“ povedal pre novinky.cz hovorca ministerstva vnútra Harald Neymanns. Pri narodení dieťaťa je možné uviesť do záznamov ženské alebo mužské pohlavie alebo nechať kolónku nevyplnenú. Podľa odhadov žije v Nemecku asi 80-tisíc intersexuálnych osôb.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Nemecká vláda takto reagovala na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý uznal, že úprava je v rozpore s osobnostnými právami a zákazom diskriminácie, ktoré sú ukotvené v ústave. Na súde sa totiž sťažoval človek, ktorý žiadal o zmenu pohlavia. v úradných dokumentoch bol vedený ako žena, ale podľa predloženého chromozomatického testu nebol ani ženou a ani mužom.

Tretie pohlavie uznávajú aj iné krajiny, ako napríklad Austrália, Nový Zéland, Kanada alebo Malajzia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices