Lajcak Praha
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. PHOTO: MZVaEZ SR.

Lajčák: Európska únia je náš vitálny životný priestor

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák spoločne s českým rezortným partnerom Tomášom Petříčkom slávnostne otvoril konferenciu s názvom „Kam dnes smeruje česká a slovenská diplomacia?“.

Akcia sa konala v pražskom Černínskom paláci pri príležitosti prezentácie spoločných aktivít pripomínajúcich si tohtoročné významné „osmičkové“ výročia v dejinách Slovenska a Česka. M. Lajčák akcentoval, že vyhlásenie Československa v povojnovej situácii bol revolučný počin, ktorý si vyžadoval osobnú odvahu a silnú víziu.

Spoločný štát vybojovaný na frontoch prvej svetovej vojny bol podľa neho tou najlepšou alternatívou v danom čase. Ako dodal, Československo sa stalo jednou z najmodernejších a najdemokratickejších krajín sveta. M. Lajčák vyzdvihol, že diplomati hrali významnú úlohu v kľúčových obdobiach našej štátnosti, najmä pokiaľ ide o obdobie druhej svetovej vojny. „Boli to práve diplomati, ktorí v kritickom momente pracovali na zachovaní právnej kontinuity ČSR a získavali medzinárodnú podporu pre znovuobnovenie republiky. Aj napriek traumám dvadsiateho storočia vznikli medzi našimi národmi hlboké občianske, kultúrne a ľudské väzby,“ skonštatoval šéf slovenskej diplomacie. Na margo rozdelenia spoločného štátu v deväťdesiatych rokoch minulého storočia skonštatoval, že spôsob, akým k nemu došlo, nemá v európskych dejinách veľa precedensov a radí sa medzi výnimočné príbehy.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

K historickej ceste našich národov, ktorá sa začala vznikom spoločného štátu až po dnešok, M. Lajčák povedal: Naše národy pridlho ležali v priesečníku geopolitických záujmov mocností a opakovane na to doplácali. Dnes sme rovnocennou súčasťou spoločenstva demokratických štátov, ktoré vytvorili Európsku úniu a EÚ je náš vitálny životný priestor,“ uviedol M. Lajčák, pričom aj v dnešných nejednoduchých časoch by sme sa podľa neho mali inšpirovať našimi historickými skúsenosťami. Aj v tejto súvislosti apeloval na dôležitosť dodržiavania princípov multilaterálneho systému odvolajúc sa na skúsenosti s Mníchovským diktátom a Viedenskou arbitrážou. Po úvodnom vystúpení diskutoval šéf slovenskej diplomacie spolu s českým ministrom a účastníkmi konferencie o výzvach, pred ktorými dnes stoja obe krajiny.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices