merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Angela Merkel sa chce vzdať vedenia strany. Premiérkou ale ostane

BERLÍN / Nemecká kancelárka a predsedkyňa Kresťanskodemokratickej únie Angela Merkel je pripravená vzdať sa vedenia strany a v decembri už neplánuje kandidovať do čela strany.

Merkel uviedla, že napriek tomu, že už nechce viesť stranu CDU, funkciu premiérky si plánuje ponechať. Uviedla to agentúra DPA s tým, že to Merkel povedala na predsedníctve strany v Berlíne.

Doteraz pritom politička, ktorá CDU viedla od roku 2000 trvala na tom, že by úrad šéfky CDU mal ísť ruka v ruke s funkciou kancelárky. 

Hlavný dôvod rozhodnutia kancelárky sú podľa nej neuspokojivé výsledky CDU za posledný zhruba rok. Poslednou kvapkou bol pravdepodobne výrazný prepad CDU v nedeľných voľbách v Hesensku, kde strana zaznamenala najhorší prepad od roku 1966. Vládna koalícia v Berlíne je podľa mnohých komentárov zatiaľ príliš rozhádaná a nepôsobí dobrým dojmom.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Kto by mal Merkel nahradiť zatiaľ nie je jasné. Už skôr sa špekulovalo o tom, že by sa o post mohla uchádzať súčasná generálna tajomníčka CDU Annegret Kramp-Karrenbaure, ktorú mnohí považujú sa spojenca Merkel. O funkciu by mohol byť záujem aj zo strany šéfa vlády najľudnatejšej spolkovej krajiny Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices