hodinky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európski ministri rokovali o určení času. Niektoré krajiny v tom majú jasno

GRAZ / Letný alebo zimný čas pre Európu? A to už od roku 2019 alebo až 2021? Hlavná téma týchto dní bola zmena času na letný verzus zimný. Debatovalo sa aj o tom, či schválený čas bude platiť od roku 2019 alebo 2020. Ministri Európskej únie na túto tému rokovali v rakúskom meste vôbec po prvý raz od oznámenia, že by sa striedanie časov malo skončiť.

Rokovania európskych ministrov v Grazi o tom, aký čas by mal ostať, či ten letný alebo zimný nebolo záväzné. Išlo o informáciu, ktorý čas preferejú jednotlivé krajiny. Jedno je ale isté, Veľká Británia, Grécko a Portugalsko si chcú striedanie časov ponechať. Jedinou krajinou, ktorá jednoznačne povedala, ktorý čas preferuje, bolo Nemecko – je za zavedenie letného času. „Menia sa grafikony, odlety, mení sa všetko. Štáty na to musia byť pripravené. To, čo predkladá nemecká strana, na to nikto nie je do roku 2019 pripravený,“ vyjadril sa minister dopravy Arpád Érsek. Ďalšie krajiny deklarovali, že zatiaľ nemajú jednoznačné stanoviská a momentálne ešte len organizujú či pripravujú konzultácie v rámci ministerstiev.

Nezanedbateľný je aj fakt, ktorý pripomenula holandská delegácia. Keď sa rozhodovalo o zavedení striedania časov, 9 krajín sa nevedelo 4 roky dohodnúť. Teraz sa musí dohodnúť 28. A ani najväčší optimista nepredpokladá, že to bude jednoduché. „Pôvodný návrh Európskej komisie, že sa majú štáty EÚ medzi sebou ako susedia dohodnúť aký čas to bude, je podľa mňa veľmi chaotický,“ povedal český minister dopravy Dan Ťok.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Aj preto podľa aktuálnych informácií chce Európska komisia zriadiť funkciu koordinátora, ktorý by na celý proces od zrušenia striedania časov až po zavedenie niektorého z nich v Európe dohliadal. Druhým bodom, na ktorom sa ministri na neformálnom rokovaní zhodli je, že rok 2019 je šibeničný termín nielen na dosiahnutie dohody, ale taktiež na to, aby sa všetko stihlo pripraviť. „Keby EK teraz povedala, že rozhoduje, ktorý čas to bude, tak sa to do roku 209 asi stihnúť dá,“pokračoval Ťok.

„Musíme nájsť kompromis, pretože niektoré krajiny sú veľmi skeptické v tom, že by sa systém času definitívne zmenil v roku 2019,“ povedal minister pre dopravu, inovácie a technológie Rakúska Norbert Hofer. Konkrétnejšie informácie by malo priniesť ďalšie stretnutie ministrov v decembri v Bruseli.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices