graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika eurozóny nečakane spomalila. Analytici vravia o viacerých faktoroch

BRATISLAVA/BRUSEL / Ekonomika eurozóny v treťom štvrťroku náhle spomalila a to na štvorročné minimum. Toto nie je nikdy dobrý signál pre malú krajinu s otvorenou ekonomikou, akou je Slovensko. Darí sa nám vtedy, keď sa darí našim exportným partnerom a naopak. Videli sme to pri kríze. Padali oni, padali sme aj my a nepomôžu vtedy žiadne vládne zásahy.

Po štyroch rokoch nás dostihlo nepríjemné prekvapenie. Tempo hospodárstva eurozóny sa nečakane spomalilo. Ukázali to predbežné štatistické údaje únie. „Kým v predchádzajúcich kvartáloch rástla ekonomika eurozóny medzi kvartálne 0,4-percentným tempom, za tretí kvartál došlo k výraznému spomaleniu na 0,2-percentný rast, čo výrazne zaostalo za očakávaniami,“ uviedol analytik Stanislav Pánis.

Podľa odborníkov za to môže najmä Taliansko a problémy okolo jeho ekonomiky. Je ich viac ako dosť. „Je tam vysoká nezamestnanosť u mladých, takisto majú problém s produktivitou a konkurencie schopnosťou,“ vysvetlila analytička Katarína Muchová.

Za spomaleným rastom môže byť paradoxne aj silné Nemecko. „To súvisí predovšetkým so slabým výkonom automobilového sektora v dôsledku sprísnených emisných štandardov,“ dodal Pánis. Ekonómov znervózňuje okrem toho ešte jeden fakt. „Predpokladali sme, že spomalenie ekonomiky eurozóny v prvom polroku je iba dočasné, zatiaľ sa to predĺžilo o ďalší kvartál,“ vraví Pánis.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Čísla Eurostatu pritom ešte nezohľadňujú brexit a globálne trenice medzi Amerikou, svetom, ale aj Európou. Slovensko by najviac zabolelo zavedenie vyšších dovozných cieľ na automobily. Kým v USA je nezamestnanosť na 50-ročných minimách, Európa ju má dvojnásobnú. Pozitívne ale je, že prvýkrát v histórii je miera nezamestnanosti na Slovensku nižšia, ako je priemer v Európe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices