zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Zamestnávanie cudzincov na Slovensku sprevádzajú podvody, tvrdí komora daňových poradcov

BRATISLAVA / Vysielanie cudzincov za prácou na Slovensko sprevádzajú aj špekulácie a podvody. V tlačovej správe na to upozorňuje Slovenská komora daňových poradcov (SKDP). Vysielaní zahraniční zamestnanci často nie sú nahlásení na inšpektorát práce alebo nemajú vystavené certifikáty A1. Ide o potvrdenie o tom, že cudzinec vyslaný na Slovensko je aj naďalej sociálne poistený vo svojej domovskej krajine a teda u nás nemusí platiť poistenie.

Cudzinci alebo firmy, ktoré ich vysielajú, podľa komory daňových poradcov často netušia, aká pracovnoprávna legislatíva sa na nich vzťahuje alebo či na Slovensku majú alebo nemajú platiť dane. „Okrem neúmyselných chýb sa objavujú aj účelové špekulácie, či dokonca podvody. Napríklad ak sa na Slovensku zakázané dočasné pridelenie zahraničného zamestnanca z tretej krajiny tvári ako poskytovanie služieb,“ upozornil Radovan Ihnát zo SKDP.

Obchádzanie daní a falošné doklady

Tým sa podľa neho legalizuje zákonom nepovolená aktivita, porušujú sa pravidlá o porovnateľnej mzde a obchádzajú sa aj slovenské dane. „A pri pásoch slovenských závodov môžeme nájsť takýchto „poskytovateľov služieb“ stovky, možno tisíce,“ tvrdí.

Úplne za hranou zákona sú podľa SKDP rôzne falošné pracovné povolenia alebo certifikáty A1, ktoré sa občas vyskytnú najmä pri zamestnancoch z krajín mimo EÚ. Tu podľa daňových poradcov riskujú aj slovenské spoločnosti, ktoré prijímajú takéto služby, keďže pokuty za prijatie služby alebo práce zo zahraničia poskytnutej prostredníctvom nelegálne zamestnaného pracovníka sú rovnaké ako za nelegálne zamestnávanie.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Riešenie problému

Prvým potrebným krokom v tejto oblasti je podľa SKDP vzdelávanie podnikateľov, aby mali k dispozícii aktuálne a kompletné informácie o povinnostiach spojených s vysielaním zamestnancov na Slovensko, ale aj zo Slovenska. Inšpektorát práce a finančná správa zvažujú užšiu spoluprácu a výmenu informácií. Výsledkom by mala byť dôkladnejšia kontrola a efektívnejšie odhaľovanie podvodov, uvádza sa v tlačovej správe.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices